Nyheter

Byggklara tomterna snart slut i Vaggeryd

Byggklara tomterna snart slut i Vaggeryd

Nyheter Bostadsbristen blir ett allt större problem i Vaggeryd.

I synnerhet som det finns få lediga tomter.
– De byggklara tomterna är i princip slut i Vaggeryd. Enligt utredaren Lousie Skålberg finns det bara några få tomter kvar på Västra strand, säger kommunalrådet Allan Ragnarsson.

Från nyåret 2015 och framåt ska Vaggeryds kommun på olika sätt, genom egna och privata initiativ,  skapa 50 bostäder om året, alltså 500 på tio år.

2015 klarades målsättningen men det ser kortsiktigt inte lika bra ut för 2016.
Framför allt verkar trycket vara hårt mot Vaggeryd där de sista tomterna på Södra Park nu håller på att bebyggas samtidigt som det inte finns några nya detaljplaner klara. Därmed brinner det i knutarna för de styrande.

Ragnarsson anser att det kommer att krävas runt 260 byggklara attraktiva tomter i kommunen. Var finns dessa i Vaggeryd?

Allan Ragnarsson medger att det inte skulle kännas bra med en tomtkö med så många kvadratkilometer att hantera:
– Det som ligger närmast i tid är Götarps hage, det som vi tidigare kallades Nestors. Där kan det blir 20-talet villor, säger han.
– Närmast på gång när det gäller hyresrätter är VSBo:s satsning på 16 lägenheter i ett fyravåningshus vid Götaforsvägen. Förmodligen kommer detta projekt att bli inflyttningsklart under 2016.

På gång är också Gärahovs Bygg genom sitt fastighetsbolag PHL fastigheter som tänker uppföra ännu ett höghus på sex våningar centralt i Vaggeryd.
Intresse har också visats hos en privatpersoner för att bygga bostäder på kvarteret Ljungdala i centrala Götafors.

– Tolv lägenheter blir det förmodligen vid Lyckornas gård i östra Vaggeryd. Men där är ännu inte ägarformen fastställd. Jag tror att det kan bli en lika lyckad satsning som Kvarnen i Vaggeryd, säger Ragnarsson.

Ett annat projekt som kommunalrådet nu hoppas kunna starta är VSBO:s storprojekt på kvarteret Tor. Men starten lär dröja:
– Under vårkanten räknar vid med att kunna genomföra marksaneringen. Dessutom måste detaljplanen göras om. Dels har området vuxit genom det markförvärv som  som gjordes när vi köpte familjen Vingrans fastighet vid Storgatan, det så kallade Söderlundshuset. Dels är tanke att bygga åtta våningar högt istället för sex som sägs i planen.

Allan Ragnarsson hoppas fortfarande på Östra strand, alltså området norr om Badplatsvägen. Men det finns knappast majoritet för att i nuläget börja bygga där.
– Centern och Liberalerna har nu lanserat området vid Yggen. Det är ett fint strövområde som dock ligger nära JRAB:s anläggning vid återvinningscentralen. Dessutom är det avsatt som industrimark.
Detta faktum understryker hur viktigt det är med en framåtblickande planering. Yggen skulle kunnat bli ett fantastiskt villaområde med tätort och natur in på knutarna.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *