Nyheter

Byggnadsvårdspris föreslås bli arkitekturpris

Nyheter Ett förslag lämnas till kommunfullmäktige från miljö- och byggnämnden där man föreslår att kommunens byggnadsvårdspris byter namn.

Kultur- och fritidsnämnden har sedan 1998, efter ett beslut från kommunfullmäktige, ansvarat för utdelning av utmärkelsen till fastighetsägare för välrenoverade hus, som sedan dess har haft namnet ”Byggnadsvårdspris”. Nuvarande jury består av två ledamöter från kultur- och fritidsnämnden, stadsarkitekt, teknisk chef, två ledamöter från miljö- och byggnämnden samt ansvariga tjänstemän inom både kultur- och fritid samt miljö- och bygg. 

Förslaget som nu kommunfullmäktige får ta ställning till är att kommunens utmärkelse byter namn till arkitekturpris och bygger på nuvarande riktlinjer för byggnadsvårdspriset med att utöka och delas ut i två kategorier: inriktning för byggnadsvård samt inriktning för nyskapande och utveckling. I samband med namnbytet önskar miljö- och byggnämnden att framtida revideringar överlämnas till berörda nämnder. 

Syftet med priset är:
– Uppmuntra arkitektonisk kvalitet och tillvaratagande av kulturhistoria.
– Uppmuntra nyskapande och utveckling.
– Bidra till att synliggöra arkitektur som en del av vår historia och något som skapar värde och hållbarhet för framtiden, vilket bidrar till vår upplevda livskvalitet

Byggnadsvårdspris 2017. Arkivbild

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *