Nyheter

Byggnationen på kvarteret Tor håller tempot

Nyheter Om ett halvår ska de 79 lägenheterna vara inflyttningsklara

Kvarteret Tor  [1/11]

Mikael Svensson från PEAB  [2/11]

Mot uteplats/balkong  [3/11]

Samlingssal  [4/11]

Vy mot Trägatan som blir infart till husen  [5/11]

Solceller bidrar  [6/11]

  [7/11]

Fläktrum på taket  [8/11]

Utsikt från taket  [9/11]

I hörnet blir det uteplats/balkoger  [10/11]

Styrelsen för Vsbo på rundvandring  [11/11]

Det är bråda tider för byggnadsarbetarna för att hålla tidsplanen så att bygget är klart i tid innan det är inflyttningsdags den första april nästa år. I veckan var det visning för bostadsbolagets styrelse och vi på skillingaryd.nu följde med.

Det är PEAB som är totalentreprenör, som i sin tur kontrakterar underleverantörer för olika jobb som elektriker, rörmokare, plattsättare och målare med mera. Totalt bemannas arbetsplatsen av omkring 35 personer varje dag och det vill till att det finns en fungerande logistik så att bygget flyter på utan uppehåll för att man tvingas vänta på rätt arbetsinsatser i rätt tid.

I etapp ett byggs det två hus, ett sexvåningshus innehållande 35 lägenheter fördelade på 24 tvårumslägenheter och elva trerumslägenheter. Lägenheterna i markplan kommer att få en uteplats medan lägenheterna högre upp utrustas med en inglasad balkong. Samtliga lägenheter ska dessutom utrustas med tvättmaskin och torktumlare. På taket ligger det solceller som ska bidra till elförsörjningen av huset.

I åttavåningshuset kommer lägenheterna att se ut som i sexvåningshuset, men skillnaden är att de lägenheterna är trygghetsboende som riktar sig till 55 +. Där byggs 44 lägenheter fördelade på 29 tvårumslägenheter och 15 trerumslägenheter. Eftersom det är ett trygghetsboende kommer det att finnas personal i huset med en värd/värdinna. Där finns också gemensamhetsutrymme med ett rejält kök.

På området byggs det också en samlingslokal tillgänglig för de boende att hyra om de ska ha kalas eller något annat ändamål. Där finns plats för cirka 80 personer och är dessutom utrustat med ett kök. Innegården kommer att bli grön och tillgänglig med tillgång till en lekplats

Lägenheterna är nu släppta och det förbereds för kontraktsskrivning. Oklart hur många som redan har skrivits men hyresnivån är i alla fall fastställd. De billigaste tvåorna hamnar på dryga 7 000 kronor medan treorna hamnar på dryga 9000 kronor. Lägenheterna i trygghetsboendet kostar ytterligare några hundralappar. I hyran ingår allt utom hushållsel, det är till exempel bredband och basutbud av tv-kanaler via fiber. Det blir också klädkammare i lägenheterna med något undantag samt förråd i separat byggnad. Det kommer att finnas parkeringsplatser men för den som önskar ska det gå att hyra garage eller motorvärmarplats. Vaggeryds Energi kommer att sätta upp tre laddstolpar, sex laddplatser, för den som har elbil.

I och med dessa 79 lägenheter kommer det troligen att bli villor till salu i kommunen och det ger en rörelse på bostadsmarknaden, något som saknats under många år.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *