Nyheter

Byraums kyrka förbereds inför invigningen

Nyheter Om en dryg vecka invigs Byarums kyrka efter renoveringen

Koret i ny tappning  [1/9]

Vy från läktaren  [2/9]

Nymålade bänkar på plats  [3/9]

Utbyggnaden  [4/9]

där det också finns ett litet pentry  [5/9]

Lars Andersson och Håkan Sandberg kollar IT  [6/9]

Här styrs tekniken i kyrkan  [7/9]

Tom fixar flygeln  [8/9]

Lars Andersson i sitt rätta element  [9/9]

Det är bråda dagar i kyrkan i Byarum. Man är nu inne på målrakan innan invigningsbandet klipps, eller hur det nu går till. Söndagen den 16 december återinvigs kyrkan officiellt och det blir i närvaro av biskop Fredrik Modéus. Men det finns fortfarande arbete kvar att göra. Just nu arbetar med med en del detaljer och man väntar på att mattorna ska komma. När man är i kyrkorummet ser man att det börjar bli klart och nu arbetas det med få Byaums kyrka klar för IT-världen. Håkan Sandberg från svenska kyrkan i Jönköping har varit ansvarig för att se till att få all IT-teknik att fungera. Nu finns det wifi installerat, ett wifi som även har täckning på kyrkogården vilket underlättar vid kyrkogårdsvandringar via kuturgravar.se som finns i Byarum. Dessutom kommer de att kunna styra det mesta från ett litet mixerbord och en smartplatta med appar. Här styr de all belysning, ventilation, ljus, ljud och även klockringningen.

Ytterligare en bit in i kyrkorummet träffar vi Tom Kristiansen som håller på att installera flygeln. Det är känsligt att arbeta med pianon och flyglar i en kyrkbyggnad där temperaturer och klimat växlar flitigt under ett år. Därför installeras en klimatanläggning i flygeln som ska ge jämna förutsättningar genom åren. Till anläggningen finns en droppskål där kondensvattnet samlas och flygeln har en jämn och fin klang året runt.

Lars Andersson, som ansvarat för renoveringsarbetet är glad och ser fram emot att få visa upp den nyrenoverade kyrkan för pastoratets medlemmar och andra som är intresserade.

– En kyrka och ett kyrkorum är alltid värt att besöka, säger Lars Andersson och menar att det finns så många värden utöver de rent kyrkliga. Han menar att ett kyrkobesök, förutom en rogivande känsla, ger dig insikter i den kulturmiljö vi har att leva med, bevara och utveckla.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *