Nyheter

Byte görs av gamla dricksvattenledningar

Nyheter Under de senaste dagarna har en del ledningsarbete med dricksvattnet gjorts i Skillingaryd och ett flertal läsare har hört av sig angående missfärgat dricksvatten

Tekniska förvaltningen ser till att dricksvattenledningar är okej

Vid korsningen Sturegatan och Storgatan passar tekniska förvaltningen på att byta ut gamla dricksvattenledningar och några söndriga ventiler i korsningen innan cirkulationsplatsbygget som startar på måndag.

– Vi minimerar risken att det blir framtida vattenläckor. Bättre att göra det nu än att det inträffar en vattenläcka i en nybyggd cirkulationsplats, säger Teo Magnusson Bejving som är kommunens VA-chef.

En del läsare har under gårdagseftermiddagen och kvällen upptäckt en del missfärgningar i dricksvattnet, särskilt vid västra delen av Skillingaryd.

– Missfärgningar dyker upp i anslutning med att vi har provstängt ventiler i samband med det här kommande ledningsarbetet på Storgatan/Sturegatan. När vi stänger av ventiler ändras vattenhastigheten och strömningsriktningen i ledningsnätet. När detta sker finns en risk att avlagringar lossnar från våra dricksvattenledningar, vilket det nu har gjort, berättar Teo Magnusson Bejving.

Teo lämnar över en liten ”bra att veta” för kommuninvånare med kommunalt dricksvatten som blir missfärgat;

Vattnet är gult eller brunt
Det beror på att rost av olika orsaker kan följa med vattnet från ledningarna. En anledning kan till exempel vara att ett ledningsarbete utförts i närheten. Rost är inte skadligt för hälsan, men ser inte trevligt ut och bör åtgärdas. Oftast räcker det med att öppna en kran och spola ordentligt tills vattnet blir klart igen. Det är inte farligt att dricka gult/brunt vatten

Vattnet är vitt/gråvitt
Vattnet innehåller luft som bildar mikrobubblor när det tappas upp. Efter någon minut försvinner bubblorna. Detta är helt ofarligt.

Vattnet är svart
Det beror på mangan, ett naturligt grundämne som finns i grundvatten. Spola rejält i minst tio minuter och se om det försvinner. 

Vattnet är grönt
Om du har fjärrvärme är det förmodligen hål på värmeväxlaren. Värmeväxlarvattnet är färgat grönt just för att detta skall synas. Fjärrvärmevatten har inte drickskvalitet och ska inte drickas. Kontakta din fjärrvärmeleverantör.

Övrigt vid missfärgning
Om vattnet är missfärgat bör du undvika att tvätta vittvätt. Kontakta oss via kommunens växel om vattnet är missfärgat även efter en stunds spolning. Då spolar vi rent huvudledningen ute i gatan via spol och brandposter.

Läsarbild. I går kväll var vattnet missfärgat

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *