Nyheter

Café för välgörenhet i Starkeryd

Nyheter Unga entreprenörerna Filippa och Edith ordnade café i Starkeryd under lördagen som lockade hundratals fikagäster. Vi var där några dagar innan cafét öppnade och träffade en av tjejerna.

Kö in till "Bengts Café". Foto; Privat  [1/15]

En lapp hängde på dörren innan öppningsdags  [2/15]

Edith Claesson, med kusinen Filippa, öppnade café. Hälften av kassan skänktes till hjälpbehövande barn  [3/15]

Fanns även möjlighet till att ringa in sin beställning.  [4/15]

Hundra fikagäster kom. Foto; Privat  [5/15]

Slushbaren var öppen. Foto; Privat  [6/15]

Fina bakelser. Foto; Privat  [7/15]

Stort utbud av kakor. Foto; Privat  [8/15]

Edith och Filippa. Foto; Privat  [9/15]

Cafébakelsen. Foto; Privat  [10/15]

Trädgårdsbord och stolar hade lånats av grannar. Foto; Privat  [11/15]

Fikade till förmån för behövande barn. Foto; Privat  [12/15]

Foto; Privat  [13/15]

Foto; Privat  [14/15]

Foto; Privat  [15/15]

Snart 10-åriga Edith Claesson, från Starkeryd, öppnade i lördags upp ”Bengts café” tillsammans med kusinen Filippa Sjöström som bor i Örebro, men är i stugan i Starkeryd under på sommaren. I torsdags hälsade vi på Edith som var full färd med alla förberedelser. För två år sedan var det premiär för ”Bengts café” och då kom det väldigt många och det var tur att Ediths farmor hade fler kakor i frysen…

Namnet ”Bengts Café” kom till för att Bengt bodde i huset på gården tidigare och tjejerna har städat och pysslat och för två år sedan kom idén att ett café skulle arrangeras i Starkeryd. Tjejerna lämnade över idén till sina föräldrar.

– De var väldigt ihärdiga och presenterade allt de tänkt på. Farmor och farfar hängde på och tyckte att tjejerna skulle ordna café, säger Ediths mamma Jenny.

– Ungefär 150 personer kom det för två år sedan och alla skulle fika. Vi har bakat bullar, kakor och kärleksmums. Idag har jag bakat dajmkakor och hallongrottor. Cafébakelse kladdkaksmuffins hade vi förra gången med grädde och bär och vi ska förbereda cafébakelser även i år. Vi vet inte alls hur många som kommer, vi har gjort inbjudningar och lagt i sommarstugornas brevlådor och övriga här i byn samt lite kompisar och släkt, berättar Edith Claesson.

Förra gången tjejerna hade öppet i ”’Bengts café” skänktes över 3 000 kronor till Nepal.

– Av det vi får in på fikaförsäljningen går en fjärdedel till Child Care och en fjärdedel till operation Smile, säger Edith.

Trädgårdsbord och parasoller har lånats ihop så att det ska räcka till alla fikagäster. Lappar till de som jobbar i köket har gjorts och förkläden har tillverkats.

– Nu har vi städat, bakat och sedan vill vi inte ha några engångsmuggar – vi vill ha riktigt porslin, så vi har fått låna ihop till det och vi kommer att ha en slushmaskin, förklarar Edith.

Under lördagens café kom ett hundratal fikagäster, som var grannar, släkt och vänner. Fikakassan innehöll 7 000 kronor som då hälften gick till välgörenhet.

– Vi är nöjda med dagen och det kommer att bli café nästa år också, avslutar Edith.

Taggar

Dela


1 reaktion på Café för välgörenhet i Starkeryd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *