Nyheter

Campinglivet är eftertraktat

Nyheter Överallt hörs det om det ökade trycket på campingplatser och i Hok är det inget undantag

Daniel och Anna Lönngren  [1/9]

Gräddhyllan  [2/9]

med lekande pensionärer  [3/9]

En populär motorcykel  [4/9]

varför inte lite sjöliv i den småländska naturen  [5/9]

Vardagstum i en stuga  [6/9]

matplats  [7/9]

stort kök  [8/9]

och naturligtvis en kamin  [9/9]

Naturcampingen i Hok startades 1992 då det köptes in två stugor från Hapimag och har sedermera utvecklats undan för undan. Sedan 2013 drivs campingen av Daniel och Anna Lönngren som tog över campingen efter Daniels föräldrar som var de som drog igång det hela. De erbjuder 12 stugor med fyra-sex platser i varje och nu har de dessutom invigt ett parhus med två ”lägenheter”. Stugorna har de öppna för uthyrning året runt medan naturcampingen med 30 platser är tillgängliga när vädret tillåter. För att attrahera gäster så finns det el tillgängligt vid platserna.

– Ambitionen är att kunna öppna i början på april och hålla öppet en bit in oktober, säger Anna som är den som har huvudansvaret. Hon ägnar sin arbetstid åt campingen medan Daniel arbetar i Malmbäck och bidrar på kvällar och helger.

De brukar vara välbesökta men som så många andra campingägare är det stort tryck på platser i år. De har besökare från Danmark, Norge, Tyskland och Holland, men det har kommit många svenska turister i år. Naturcampingkonceptet tilltalar besökarna, men det är främst tyskar och holländare som aktivt söker just naturcamping.

– Vi har flera besökare som väljer att campa här och som nyttjar de vandringsleder som finns i trakten, säger Anna. Daniel fyller i med att flera väljer att besöka Leva café i Österskog och Jul-Ljus i Hok när de ändå är på plats.

De finns representerade i ett antal kataloger i Europa som gör att camparna hittar Hoks naturcamping, men en holländsk gäst berättade att han använt sig av söktjänsten google på nätet. Han sökte på naturcamping och hittade campingplatsen i Hok. De bokade två nätter men trivdes så bra att de förlängde med ytterligare två nätter.

– Det är inte inte helt ovanligt att besökarna gör så, berättar Anna. Många upplever det som väldigt barnvänligt med en stor lekplats där barnen kan ägna sig åt en motorcykel som är nergrävd till hälften och likaså en båt de kan rumstera runt i.

– Det finns en en del företag i kommunen som har visstidsanställd personal, säger Daniel och de väljer i många fall att hyra in dessa i någon av de stugor som finns till förfogande-

– Men vi har också besökare som ska spela golf eller njuta av spa på Hooks herrgård som väljer att bo här till en något billigare peng, informerar Daniel oss om.

Utöver detta så har de gäster som upplever att campingen ligger väl till för dagsutflykter till High Chaparall, Gränna eller Astrid Lindgrens värld. På vintern har de en hel del danskar som åker skidor i Hestra.

De har också haft en del grupper som funnit naturcampingen, bland annat de som tränar sina schäfrar på elitnivå och till hösten kommer en orienteringsklubb från Tjeckien som upptäckte campingen när orienterings-SM genomfördes förra året. Nu blir den terrängen utmärkt som träning för de tjeckiska orienterarna.

– Det känns väldigt positivt just nu, säger Anna och Daniel avslutningsvis men är medvetna om att de behöver fortsätta investera för att vara attraktiva.

– Men vi får inte investera mer än vi orkar med, säger campingägarna som inte vill driva campingen på enbart lånade pengar.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *