Nyheter

Carina debatterar 100 åren

Nyheter Carina Ödebrink (S) debatterar något som fyller 100 år just i dag.

Ja må den leva!

Carina Ödebrink. Arkivbild

Demokrati är inget vi vinner en gång för alla utan något vi måste erövra varje dag. Det låter kanske som en klyscha men är i sin djupaste mening en sanning för oss människor och det samhälle vi lever i.

I dessa dagar finns det kanske också de som funderar över hur demokratin egentligen mår, det har nu gått mer än tre månader sedan valet och vi har ännu inte en regering på plats i Sveriges riksdag.

Men att det tar tid och får ta tid, utifrån det parlamentariska läget, kan också visa på styrkan i demokratin.

2018 kommer därför med all säkerhet gå till historien som ett verkligen unikt politiskt år.

Men detta år är också unikt på andra sätt:
2018 är året då vi firar demokratins 100-årsjubileum.
Det var den 17 december 1918 som den dåvarande riksdagen tog det historiska och första principbeslutet om allmän och lika rösträtt. Efter årtionden av politisk strid så kunde socialdemokrater och liberaler, efter valet 1917 med liberalen Nils Edén som statsminister föra fram rösträttsfrågan till ett avgörande.

Dock skulle det dröja till 1921 innan kvinnorna för första gången fick lägga sin röst i riksdagsvalet.

Det var politisk oro i Sverige men också i omvärlden som banade väg för rösträttsreformen, en tid där Sverige balanserade mellan revolution och reformer men där den reformistiska vägen för samhällsbyggande segrade.

100 år av demokrati – så mycket är gjort och förändrat men så mycket återstår fortfarande att göra och det kan vi bara göra tillsammans och med gemensamma krafter.

Klyftor, sociala och ekonomiska orättvisor finns fortfarande idag. Där ojämlikhet tillåts där slår otrygghet och frustration rot, likt ogräset som spränger sönder asfalten.

När tilliten raseras så börjar vi se om vårt eget hus, vi vänder oss inåt i tron att det är bara jag själv och mina närmaste som jag kan lita till. Vi vänder oss från varandra och mot varandra.
Men ingen människa är en ö och vi är hela livet igenom beroende av andra och varandra, från vaggan till graven.

I otrygghetens och den bristande tillitens kölvatten växer sig andra krafter starka; populism, nationalism. Tron på enkla lösningar på vår tids stora utmaningar.
Vi kan se att jämställdhet och jämlikhet utmanas och trycks tillbaka.
Kvinnors rättigheter börjar ifrågasättas, rätten till sin egen kropp, rätten att ta plats på lika villkor som män.

Vår tid präglas både av politisk oro men också vetskapen och viljan att vi kan göra en annan värld möjlig och bättre. Låt oss därför verkligen fira födelsedagen av demokratins genombrott men också fortsätta arbetet för kommande generationer i vårt land men också i omvärlden.

Ett jämlikt samhälle med små klyftor där alla människor är med och bidrar efter sina förutsättningar skapar hållbar tillväxt, konkurrenskraft och stärker demokratin!

Med vänlig hälsning

Carina Ödebrink, Vaggeryd, riksdagsledamot (S)

Taggar

Dela


1 reaktion på Carina debatterar 100 åren

Gifta kvinnor blev ju inte myndiga förrän 1921 heller, arbetarevolutionen i Ryssland 1917 bidrog säkert en hel del, det rådde även en revolutionär stämning i Sverige under denna tid och de allra fattigaste fick väl ingen rösträtt förrän efter andra världskriget. Jag undrar när vi ska få ekonomisk demokrati…..

Göran Pettersson, Skillingaryd, antiteist och kommunist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *