Nyheter

Carina Ödebrink om migrationspolitik

Nyheter Carina Ödebrink från Vaggeryd och en partikollega presenterar en debattartikel kring migration.

Sverige behöver en ny permanent och långsiktigt hållbar migrationspolitik. Vi socialdemokrater anser att den behöver slå vakt om två viktiga grundprinciper – asylrätten ska värnas samtidigt som vi måste ha ett mottagande som gör att vi klarar en bra integration.

I ett år har det pågått samtal mellan samtliga riksdagspartier om Sveriges framtida migrationspolitik i den så kallade migrationskommittén. Nu har kommittén arbetat klart och landat i ett antal slutsatser. Dessa slutsatser kommer att ligga till grund för en ny lag som regeringen kommer att överlämna till riksdagen under våren.

Carina Ödebrink. Arkivbild

Vi vill ha en migrationspolitik som har brett stöd i riksdagen och som inte avviker från andra EU-länder. Vi ska värna rätten att söka asyl och skydd samtidigt som vi ska ha ett hållbart mottagande. Ett mottagande som gör det möjligt för den som kommer till Sverige att integreras i samhället, lära sig svenska och komma in på arbetsmarknaden.

Innehållet i regeringens kommande lagförslag liknar det vi socialdemokrater gick till val på 2018. Det innefattar bland annat tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel. Efter att man har varit i Sverige i tre år och fortfarande har skyddsbehov ska man kunna ansöka om permanent uppehållstillstånd. För att det ska beviljas så krävs det grundläggande kunskaper i svenska och i hur det svenska samhället fungerar, att man kan försörja sig och inte har begått något brott.

Det råder inga tvivel om att detta är en seger för den socialdemokratiska migrationspolitiken. Framför allt är det bra för Sverige, att vi äntligen kan få på plats en permanent asyllagstiftning som inte avviker från övriga EU-länder.

Det förutsätter att riksdagens partier agerar utifrån landets bästa och håller det man lovat, så att svensk migrationspolitik blir långsiktigt hållbar. Vi i Sverige ska ta vårt ansvar. Mottagandet måste ligga på nivåer som gör att vi klarar av integrationen och underlättar etablering.

Carina Ödebrink (S), riksdagsledamot från Jönköpings län

Rikard Larsson (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet och ledamot i migrationskommittén

 

Taggar

Dela


6 reaktioner på Carina Ödebrink om migrationspolitik

Är det någon som blev klokare av detta inlägg?
Sådant som inte betyder eller lovar något.
Totalt misslyckande men inget erkännande om hur dåligt det gick.
Lite siffror istället för bokstäver gör det tydligare för mig.

Carina Ödebrinks inlägg är ett paradexempel på politiska floskler. Vad menas med hållbart mottagande. Hur skall det genomföras? Enligt min mening innebär det att det finns färdiga bostäder som kan ta emot de som kommer. Det skall också finnas jobb. Alla vet att detta är en utopi. I stället trycks de in hos släktingar och bekanta i utanförskapsområdena. Sedan klagar de på trångboddhet. Undra på att det är en grogrund för brottslighet i dessa områden. Det är otroligt att se Carinas förslag till kontroll av svenska språkkunskaper och kunskaper om det svenska samhället. Det är ju SD förslag som kom för många år sedan. Sent skall syndaren vakna.

Carina Ödebrink säger att vi skall värna asylrätten. Det innebär att har man bara tagit sig över gränsen till Sverige har man rätt att söka asyl. Det innebär att teoretiskt kan miljontals människor söka sig till vårt land. Vi vet ju också att ett avslag på en asylansökan inte innebär att man måste lämna landet utan man kan söka asyl flera gånger och därmed uppehålla sig här mänga år.Vad vi borde göra är att införa en kvot , till exempel 5 000 som vi varje år skulle ta emot. Det skulle vara människor som flyr för sitt liv och inte ekonomiska flyktingar som utgör flertalet i dag. Anhöriginvandringen som varje år ligger på cirka 20 000 personer måste göras om. Självklart skall man få ta hit sina barn men inte mormors mor som svenska skattebetalare sedan skall försörja och som belastar svensk sjukvård. Carina Ödebrinks förslag är inte genomarbetat och åtgärdar inte på något sätt de grundläggande problemen.

Hur skall man kunna försörja sig när det inte finns några arbeten? Många kan ju varken läsa eller skriva. Viljan att lära sig svenska är ju obefintlig hos många. Man vill ju bilda egna samhällen med egna lagar och regler. Hur vill Carina lösa detta? Ett begånget brott som ger mer än ett års fängelse skall leda till omedelbar utvisning. Den politik som Carina föreslår har ju inte fungerat tidigare. Vad är det som gör att den kommer att fungera om alla partier står bakom?

Bra formulerat Carina.
Viktigt att Du lyfter meningen ”Hållbart mottagande”, här har vi verkligen en läxa att lära oss.

Sedan tror jag att begreppet Asyl, inte är självklart för många. Skulle man strikt följa principerna, då blir situationen väldigt komplicerad och svår att hantera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *