Nyheter

CG debatterar vindkraft

Nyheter Felaktiga påståeende om positiva bybor till vindkraft på västra sidan

Det var med yttersta förvåning jag idag läste Gert Jonssons påståenden från i fredags i Facebook om västra kommundelens positiva inställning till Vaggeryds vindkraftpark.

Vi har på västra sidan skrivit ett mycket grundligt bemötande inom ramen för samrådsförfarandet och eftersom vi trots upprepade påstötningar fortfarande inte fått det utlovade svaret från BayWa r.e. har vi även en extra gång skickat kopior till Vaggeryds kommun, kommunfullmäktiges ledamöter och nu senast till den nybildade vindkraftgruppens ledamöter.

Vi har även skickat en lista med alla personer som skrivit under protestlistan, men även detta verkar ha gått Gert Jonsson förbi eftersom han i fredags skrev att ”västra kommunens invånare välkomnar vindkraften och ser den som framtiden” (kl 21.59), ”jag har inte sett eller hört något motstånd i väster, däremot har jag mött bybor som välkomnar vindkraft som en framtida självklarhet” (kl 22.52) och ”väldigt befriande att höra att landsbygdsbor i väster välkomnar samma vindkraft” (kl 23.09). Tvärtemot har protestlistan i vissa byar haft 100%-ig uppslutning (med undantag för två personer som vi med hänsyn till deras positioner i kommunpolitiken inte har frågat), och även i andra byar inom det aktuella området har majoriteten skrivit under protestlistan.

För ett knappt år sedan hade över 100 personer protesterat (82 på vår lista i södra delen), och efter det har fler anslutit sig. 

Så Gert Jonssons påstående om hur positiva byborna på västersidan är – det är direkt felaktigt.

Om Gert Jonsson inte har sett eller hört något motstånd i väster men däremot mött bybor som välkomnar vindkraft – då måste det bero på att de bybor Gert Jonsson har träffat inte är representativa för oss som bor på västra sidan – han har bara träffat ett urval med passande åsikt. Dessutom har han slagit dövörat till för de kritiska synpunkter som han väl ändå måste ha nåtts av – eller har det bara passerat förbi utan att ens noteras?

Vi som bor här oroas över att denna uppenbara riskindustri kommer att förstöra det dokumenterat rena grundvattnet i denna kommundel, vi oroas över att inte kunna vistas och arbeta i våra skogar utan att riskera att få kringflygande föremål på oss (varför skulle det annars finnas säkerhetsavstånd till allmänna vägar?), vi oroas över störd utsikt, störande ljud, blinkande varningsljus. Söder om Vetlanda var det ju till och med ett vindkraftverk som störtade till marken.

Inom samrådsförfarandet gjordes en fågelinventering och en separat inventering av örnar. Fågelinventeringen hittade bara tre av de 20 rödlistade arterna inom området. Även i övrigt var fågelinventeringen så gravt bristfällig att den mig veterligen måste göras om, och även beträffande de kungsörnar som regelbundet finns inom området verkar de ha kommit till alldeles fel slutsats.

De ekonomiska konsekvenserna vi frågat om tar jag inte upp här, för de berör bara de markägare som upplåtit sin mark och Vaggeryds kommun. Men vilka drabbas av konsekvenserna vid en konkurs, som ju inte är osannolik.

Vi har ju länge anat att här pågår ”ett spel under täcket” mellan Vaggeryds kommun och vindkraftbolagen med avsikt att (om man vill spetsa till det hela) ”lura på kommuninvånarna” en vindkraftindustri som egentligen inte borde ha byggts. Gert Jonssons uttalanden ger ju full näring till den misstanken. I samma riktning tolkar vi avslaget på medborgarmotionen från Lars Lüning och undertecknad om att alla ärenden av denna konsekvens borde hanteras i offentlighetens ljus i Kommunfullmäktige.

Det är en myt och vandringssägen att det inte finns något vindkraftmotstånd på västra sidan av kommunen – det är tvärtom – men vi har kanske gjort felet att lita på löftet från BayWa r.e. att de skulle höra av sig när de sammanställt sina svar på våra synpunkter och vi skulle väl inte heller ha litat på Vaggeryds kommun, som det nu verkar efter Gert Jonssons upprepanden av direkta faktafel.

I ett Facebook-inlägg fredag kl 23.09 efterlyste Gert Jonsson synpunkter från västersidan – här har han fått ännu ett sådant. Kommer budskapet att nå fram den här gången?

Finns det fortfarande inget intresse av att ta del av våra synpunkter och frågor – eller har kommunen fattat ett informellt beslut baserat på förutfattade meningar??

C G Gustavsson
Docent, fritidsbonde och ägare till konsultfirma med inriktning på medicin och natur

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *