Nyheter

Charlies vandringsgäng på väg Jorden runt

Nyheter Det som började trevande och i mycket liten skala firade i dag femårsjubileum.Vi talar förstås om Kultur i natur, alltså Lennart Karlssons söndagsvandringar i Vaggerydsbygden.

Det var en stor skara som deltog i jubileumsvandringen.  [1/12]

På väg mot Bäckalyckan med Lennart i spetsen.  [2/12]

Gunnar och Maj-Lis Ohlsson, Roger Högberg, Börje Ekwurtzel och Tord Nahlbom skötte markservicen på jubileumsfesten på ett förtjänstfullt sätt.  [3/12]

Ulla Bergqvist provar soppan.  [4/12]

En av deltagarna bar special t-shirt dagen till ära.  [5/12]

Ulla-Karin Djerf framförde deltagarnas tack.  [6/12]

Roger Högberg ser till att vildsvinssoppan får rätt konsistens och temperatur.  [7/12]

Visst ser Lennart nöjd ut när han dagen till ära låter sig väl smaka av våfflorna.  [8/12]

Lasse Tält är den som näst Lennart Karlsson själv deltagit i flest söndagsvandringar.  [9/12]

Gemenskap runt kaffeborden.  [10/12]

Bäckalyckekommitténs ordförande Gunnar Ohlsson i aktion vid våffelbruket.  [11/12]

Bengt Nilsson och Rolf Olofsson låter sig väl smaka.  [12/12]

De fem åren och de 3 200 mil som vandringsgänget tillsammans avverkat under de fem åren firades med vandring runt Hjortsjöns norra delar via Gärahov till Bäckalyckan och därifrån tillbaka till startplatsen vid Happy Homes. 30 personer deltog dagen till ära och låt sig väl smaka av soppa, ”gofika” med läckra bakverk, kaffe med våfflor samt lotterier med goda vinstchanser till förmån för Barncancerfonden.

• Började på skjutfältet
Egentligen borde jubileumsfirandet inte varit förlagt till Bäckalyckan utan någonstans på skjutfältet. Det var nämligen där det hela startade för fem år sedan.

– Jag hade länge grunnat på hur jag skulle göra för att få Vaggerydsborna att våga sig ut och vandra på skjutfältet. Så inför nyåret 2014 skrev jag en bit som jag la ut på Facebook om att den som varit intresserad kunde komma till vattentornet för vandring ut på skjutfältet på nyårsdagens morgon. Anita Blomgren, Stig Johansson, Tommy Bergman och Bengt Sandahl nappade på inbjudan, berättar Lennart Karlsson.

• Trampat på alla stigar
På den vägen är det, skulle man kunna säga. Fem år senare finns det knappt en stig runt Vaggeryd i allmänhet och skjutfältet i synnerhet som inte Lennarts söndagsvandrare har trampat.

– De fyra som ställde upp vid premiären ska ha stort tack, deras medverkan gav mig inspiration till att fortsätta med söndagsvandringarna, säger Lennart.

•  220 har deltagit i vandringarna
Att idén verkligen fungerade kunde han konstatera redan vid premiären när Bengt Sandahl vid framkomsten till den sedan länge avfolkade ruinen av gården Bohult konstaterade att han aldrig hade varit där tidigare. När Bengt och generationer Vaggerydsbor före och efter honom växte upp var rådde nämligen ständigt tillträdesförbud på skjutfältet.

Tack vare söndagsvandringarna har 220 personer upptäckt vad skjutfältets norra del har att erbjuda.
Men det finns mer att upptäcka i Vaggerydsbygden. Därför är det väl en tidsfråga när söndagsvandrarna gemensamt når Jorden runt, det vill säga 4 000 mil.

KÅRE BOBERG

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *