Nyheter

Cirkulationsplatsen gick bättre ekonomiskt än planerat

Nyheter Slutredovisningen av bygget av rondellen på Storgatan i Skillingaryd behandlades på tekniska nämndens senaste sammanträde.

Arkivbild. Den 29 oktober förra året träffade vi tekniska nämndens ordförande Jerry Karlsson (L) innan trafiken släpptes på

Förra året omdirigerades trafiken under många veckor, i omgångar, för att cirkulationsplatsen på Storgatan skulle byggas. Den 30 oktober förra året släpptes trafiken på och nu har slutredovisningen godkänts. Det blev ett plus för projektet.

– Cirkulationsplatsen har varit färdig ett tag. Men vi fick fel lampor till övergångsstället och nu är dessa bytta. Så allt är i sin ordning och vi kan slutredovisa cirkulationsplatsen, berättar Jerry Karlsson (L). 

Lite bakgrund: Våren 2012 samlade kommunen och Vaggeryds Näringslivsråd de två föreningar Handel & Service i Vaggeryd samt Skillingaryds intresseförening för att diskutera hur attraktiviteten i centrum kan öka. Intresset visade sig vara stort och många engagerade sig i frågan. Så småningom ledde diskussionen fram till en idékatalog utifrån visionen levande och attraktiva centrumkärnor. Cirkulationsplatser längs Storgatan i Skillingaryd finns uppritade i den kommunala antagna planen. Kommunstyrelsens arbetsutskott gav i februari 2018 tekniska utskottet i uppdrag att arbeta fram ett förslag på hur gatuutformningen för Storgatan, mellan Artillerigatan och Sturegatan skulle utvecklas. 

Samtidigt ställde länstrafiken krav på kommunen att förbättra framkomligheten för busstrafiken eftersom den tappade tid i korsningen Storgatan-Sturegatan fanns vid rusningstrafik. Kravet ställdes i samband med införande av halvtimmestrafik och busstopp vid Skillingaryds järnvägsstation. I en första etapp avsågs cirkulationsplats genomföras året därefter, alltså 2019. Kommunstyrelsens arbetsutskott godkände senare i juni 2019 skissen som skulle vara underlag för byggnation avseende rondellen vid Storgatan-Sturegatan. 

I maj 2020 inleddes projektet med förberedande ledningsarbete som omfattade byte av 200 meter vattenledning i området. Projekten med cirkulationsplatsen startades därefter och projektet innehåller fyra passager, gatubelysning, stensättning och dagvattenbrunnar. Arbetet genomfördes i egen regi av kommunen med inhyrda maskiner och yrkesarbetare. 

Budgeten var 2 000 000 kronor och 1 641 000 kronor har använts. Projektet ger därmed ett plus på 359 000 kronor. 

Slutredovisningen godkändes av tekniska nämnden. 

Taggar

Dela


11 reaktioner på Cirkulationsplatsen gick bättre ekonomiskt än planerat

Det väntar vi också på
Det finns en hel att göra
De pengar som blev över rondellbygget är väl öronmärkta för Skillingaryd…

2012 diskuterade man hur man skulle utveckla Skillingaryds respektive Vaggeryds centrum.
Man bestämde att börja med Vaggeryds centrum, vilket man har byggt om.
När börjar man med Skillingaryds centrumutveckling?

Men centrumutveckling betyder bara färre parkeringsmöjligheter och fler avstängda gator. Färre kunder i affärer då det blir långt från bilen till butik.

Måste ju få igen något för skandalbygget i Vaggeryd = Storgatan-Götaforsvägen och bron över Lagan.

1 641 000, kastade i sjön!
De flesta vet ju att, så små cirkulationsplatser inte gör någon skillnad i trafikflödet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *