Nyheter

Covid-19 ökar i alla åldersgrupper

Nyheter Smittspridningen fortsätter att öka i oroväckande hög hastighet. Jönköpings län är en av de regioner som har flest antal fall per invånare i hela landet. Regionen uppmanar invånare att hålla restriktionerna under påskhelgen

Antalet fall ökar i alla åldersgrupper, men tack vare vaccinationen ser vi få antal nya fall bland de som är över 80 år. Dessvärre ser vi fler i yngre åldrar som behöver vård på sjukhus. Vaccinet har än så länge mycket liten påverkan på samhällsspridningen.

Förra veckan togs det mer än 13 000 prover och vi smittspårar intensivt för att snabbt hitta de personer som har högst risk att sprida smitta vidare. Det är ett enormt arbete som pågår på vårdcentralerna – som nästintill dubblerat provtagningen samtidigt som arbetet med vaccinationen blir mer och mer intensiv.

Planering av vårdplatser – krislägesavtalet åter aktiverat i Värnamo
Onsdag 31 mars vårdas 81 personer för covid-19 på länets sjukhus. 11 personer får intensivvård i Region Jönköpings län. 3 personer får intensivvård i andra regioner.

Den höga smittspridningen gör att vi planerar för ett ökat tryck på antalet vårdplatser. Men hur många som behöver sjukhusvård varierar kraftigt dag för dag och mellan sjukhusen, vilket gör planeringen till en stor utmaning. Eftersom smittspridningen är särskilt hög just nu i de södra delarna av länet, togs igår beslut om att börja anvisa medarbetare på Värnamo sjukhus till krislägesavtalet igen. På så sätt kan vi öka platserna vid behov. Samtidigt är behovet av vård för patienter som inte har covid-19 också stort. Det innebär att vi måste vara flexibla, och snabbt kunna växla mellan vårdplatser för patienter med covid-19 och patienter med andra vårdbehov.

Intensivvården är fortsatt mycket ansträngd
IVA har ett fortsatt ansträngt läge. Anvisningarna till krislägesavtalet är förlängt i olika uträckning för personalen på IVA och covid-IVA på alla tre sjukhus. Fortfarande är vi en av de regioner i landet som ökat antalet intensivvårdsplatser mest, procentuellt sett.

66 700 doser vaccin har getts till och med vecka 12
Vaccineringen pågår i fas 2 i relativt hög hastighet. Till och med vecka 12 hade 66 700 doser getts i länet, varav 44 300 personer har fått minst en dos. Men det är stora utmaningar för vårdcentralernas planering, eftersom leveransbeskeden från leverantörerna skiftar snabbt.

Just nu vaccinerar vi personer som är 75 år och äldre. När personer över 65 år är vaccinerade återupptas vaccination av vårdpersonal och övriga grupper i fas 2. 

Vi väntar besked från Folkhälsomyndigheten när det gäller användning av Astra Zenecas vaccin till personer som är yngre än 65 år. Eftersom andra dosen inte behöver ges förrän inom 12 veckor, har vi än så länge god tidsmarginal, när det gäller de personer är under 65 år och som fick sin första dos av Astra Zenecas vaccin. 

Viktiga budskap inför påsk
Utan tvekan är vi nu inne i en så kallad ”tredje våg”. Vaccinationen gör kanske att vi börjar se ljuset i tunneln – men än så länge har det mycket liten påverkan på samhällsspridningen.

Inför och under påsken är det mycket viktigt att fortsätta att följa restriktionerna:

  • umgås inomhus enbart med de du bor med eller med någon enstaka nära vän
  • håll avstånd om du träffar några fler personer utomhus
  • res enbart på säkra sätt
  • res inte för att träffa nya kontakter
  • ha en plan för hur du ska hantera situationen om du blir sjuk när du är bortrest
  • handla ensam i matbutiker
Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *