Nyheter

Cykelsatsning i Svenarum

Nyheter Turisterna ska lockas till Svenarums fina natur via de nya infopoints. Del 3

Gunilla Ljungberg diskuterade badplatsen i Rolstorp som har blivit mycket populär

Vid gårdagskvällens medborgardialog i Svenarum var turismnäringen en angelägen punkt för invånarna.

Infopoints kommer till Svenarum och bland annat Yxenhaga Resort. Det meddelande kommunalrådet Gert Jonsson (M) inför ett fullsatt församlingshem. Gunilla Ljungberg som driver kanotuthyrningen vill se en utveckling av badplatsen i Rolstorp. 

– Det ska vara en serviceanläggning och uppsnyggning av området. Hur gör vi med renhållning? Det är en fantastisk badplats, men jag vet att kommunen inte har hand om det. Jag efterlyser någon som ska sköta det framöver, säger Gunilla. 

– Bra om badplatsen kan vara funktionell. Vi kommer att göra en satsning på cykling tillsammans med Hestra bed and Breakfast, där man cyklar till Yxenhaga och sedan kör vi bagaget. Det kanske blir fler cykelsatsningar framöver, säger Magnus Thelin från Yxenhaga.

– Den sektor med starkast tillväxt har vi här. Ett tips om ställplats för husbilar vid hembygdsgården är ett av förslagen som har kommit upp ikväll, säger Åkerbland.

– Vi skulle skylta upp, vi boende hittar, men hur gör vi för att turisterna ska hitta? Vi har nära till naturreservaten Hatten, vilken vi kan dra nytta av, säger Roger Andersson.

– Vi skulle öka turismsatsningen. Vi pratar om cykelvägar och det finns mycket österut som är intressant. Entreprenör som kan ställa upp och hyra ut cyklar, säger Stig Svensson.

– Nyligen fick vi ett nytt naturskyddsområde som ligger i nordöstra hörnet. Enormt fint område för er som gillar att gå i gammal skog och plocka svamp, nämner Gert.

– Bron vid Härån. Är den gångbar? undrar Per i Slätteryd.

– Ingen ville underhålla och sköta bron. Till slut gjorde man en besiktning och man insåg att den inte fungerar. När kommunens översiktsplan uppdateras vill vi ha med den, säger Gert Jonsson (M).

– Det är gjort en fin gångbro att cykla över och ganska bred, men det är inte gjord för bilar, avrundar Gunilla Ljungberg. 

Fotnot 1; Hatten är ett naturreservat i Vrigstads och Hylletofta socknar i Sävsjö kommun med en mindre del i Svenarums socken i Vaggeryds kommun i Småland. Området är skyddat sedan 2005 och är 210 hektar stort.

Fotnot 2: Det engelska ordet infopoint betyder att det är en bemannad turistserviceplats.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *