Nyheter

I dag inleds utdelning varannan dag

Nyheter Från i dag den 31 januari 2022 blir det utdelning varannan dag av brev. Det gäller för alla i våra bygder.

Postutdelningen förändras. Arkivbild. Foto: Per Bunnstad

Digitaliseringen fortsätter påverka svenskarnas beteenden. E-handeln och andelen skickade paket ökar kraftigt samtidigt som antalet skickade brev minskat med ungefär hälften sedan millennieskiftet. Därför har Postnord introducerat en ny leveransmodell där paket och varubrev fortsatt delas ut varje vardag medan brev levereras varannan vardag.

Den 31 januari införs som planerat varannandagsutdelning i södra och mellersta Sverige. Det innebär att mottagare med postnummer som börjar på siffrorna 30–39, 52–61 och 63–73 från och med det datumet får brev, tidningar och reklam varannan vardag. Paketleveranserna påverkas inte av förändringen. Sedan tidigare har den här utdelningsmodellen införts i storstäderna med omgivande områden, och gäller redan för ungefär hälften av mottagarna i landet.

– Den här modellen för utdelning av brev, tidningar och reklam är ett sätt för Postnord att möta förändrade behov hos svenskarna och samtidigt rusta för framtiden. För många mottagare är det i dag viktigare att kunna få sina e-handlade paket alla vardagar än att brevbäraren ska passera postlådan varje dag, oavsett om det finns brev att dela ut eller inte, säger Mathias Krümmel, vd för Postnord Sverige.

Postutdelningen. Arkivbild. Foto: Per Bunnstad

– Brevbärarna fortsätter att dela ut brev varje dag, men går olika rundor beroende på vilken dag det är. Servicen kommer att vara densamma i hela landet när modellen är fullt utrullad och naturligtvis kommer den populära lantbrevbäringen att finnas kvar. Paketleveranserna kommer inte att beröras av förändringen i postutdelningen, utan delas ut i mottagarens postlåda, som hemleverans eller till ett ombud precis som tidigare.

– Vi har förberett oss länge för den här omställningen och ser fram emot att få anpassa vår verksamhet efter kundernas behov. Vi har jobbat systematiskt i nästan ett år för att alla medarbetare ska ha rätt förutsättningar att genomföra förändringen med högsta kvalitet för alla kunder och mottagare. Medarbetarna är redo att göra allt för att genomföra med denna stora förändring på ett bra sätt direkt från start, säger Agnes Karlsson, produktionsdirektör för Postnord Sverige.

Modellen har rullats ut stegvis, och beräknas vara klar i hela landet under första halvan av 2022.

Arkivbild. Foto: Per Bunnstad

För den som har behov av att skicka något snabbt kommer det även i fortsättningen att finnas expresstjänster, både för företag och privatpersoner. Företagare som har behov av utdelning varje dag kan teckna ett särskilt avtal om hämtning och lämning eller använda sig av postbox.

– Vi vill med det här säkerställa att vi fortsatt kan vara relevanta för alla som bor och arbetar i Sverige. Det nya utdelningssättet skapar bättre förutsättningar för en hållbar postutdelning i hela landet och ett fortsatt starkt erbjudande för e-handlare och andra företagare även i framtiden, avslutar Mathias Krümmel.

Taggar

Dela


3 reaktioner på I dag inleds utdelning varannan dag

Jag lär inte märka någon skillnad, så sällan man får något i postlådan ändå. Bra att de drar ner på körandet!

Hoppas verkligen att vi som prenumererar på olika tidningar kommer bli kompenserade då dom nu kommer komma efter att dom kommit ut ur i affärerna men det är väl en utopi som allt annat som Postnord är inblandad i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *