Nyheter

Daglig verksamhet besökte brandkåren

Nyheter Mats Carlsson tog emot daglig verksamhet under gårdagen och berättade om brandmännens arbete när ett larm kommer

Utanför skulle det eldas och släckas  [1/13]

Mats bjöd på fika  [2/13]

Brandbilen var intressant  [3/13]

Cissi hjälper till med brandkårsrocken  [4/13]

Provsittning  [5/13]

Uffe Karlsson fanns på plats om larmet gick  [6/13]

Mats Carlsson visar brandbilen  [7/13]

Daglig verksamhet  [8/13]

Alla kläder i ordning  [9/13]

Mats undrar om brukarna har sådan ordning på sina kläder när de stiger upp på morgonen  [10/13]

Mats visar om larm kommer  [11/13]

Ett 25-tal brukare besökte under onsdagsförmiddagen...  [12/13]

Mats Carlsson som glatt berättade vad han jobbar med  [13/13]

Daglig verksamhet arrangerar hälso- och kulturvecka. Igår tog Mats Carlsson, styrkeledare, emot gänget på brandstationen i Skillingaryd. 

– Jag tror att jag får reda på hur man gör på en brandstation, säger en av deltagarna.

– Vi började med det här som ett projekt och det är vi själva som har hittat på lite extra för våra brukare samt att  man även kan få pröva på lite olika aktiviteter. På daglig verksamhet finns det ungefär ett 50-tal brukare och det har varit väldigt populärt att åka till Adelöv, Atilla, disco och bio, bowling är mest populär, berättar Cissi Bäckdahl.

Mats Carlsson hälsade alla välkomna till Skillingaryds brandstation och berättade att ”vi har lite färre bilar än i Vaggeryd, där även vår chef sitter. Vi har inget kontor här i Skillingaryd”.

– Hur larmas ni ut?

– Det fungerar likadant som i Vaggeryd. Man ringer 112 och då hamnar man i Jönköping hos SOS, vad ska man säga om man ringer 112, undrar Mats. 

– Inte beställa pizza utan att det brinner.

– Man måste även säga var man finns någonstans, så vi inte behöver leta överallt i hela Sverige, säger Mats. SOS trycker ut en signal till brandgubbarna, de finns ju inte  här på stationen, utan man kanske är hemma eller på jobbet. Då tjuter personsökare som vi har i fickan. Brandgummorna och brandgubbarna måste ta sig hit snabbt. De har 5 minuter på sig att åka hit, byta om och hoppa in i brandbilen. Det är därför vi säger till, när vi söker brandmän, att man måste bo 3,5 minut från brandstationen. Man tar med sig brandbilen och åker man till adressen där det brinner. De som vill får testa kläder och sedan ska vi titta på brandbil, om det är något annorlunda än den ni har sett i Vaggeryd. Vi ska elda och ni som vill får testa och släcka med handbrandsläckaren.

– Får vi prova brandslangen? Undrar någon och Mats nickar ”såklart”

– Ni som har batteribrandvarnare, hur ofta ska ni se om de fungerar?

– Vi gör det ofta, svarar deltagarna.

Mats Carlsson testar en brandvarnare och undrar vad som händer om brandvarnaren inte tjuter.

– Då byter man batteri eller köper ny, svarar deltagarna.

– Får du larm nu, sticker du och lämnar oss här?

– Nä, Uffe Karlsson åker i mitt ställe idag, så jag kan visa er hur brandstationen fungerar, svarar Mats och alla försvinner ut i stationen, där kläder provades, brandbilen provsatts och elden skulle tändas och släckas. 

Fotnot; Daglig verksamhets hälso- och kulturvecka innehåller bland annat livräddning, ute-gympa, bowling, taktil massage, torpet på Slätten, Lejonkungen på bio, bad, brandkår, Bauerutställning i Jönköping, Adelövs marknad, magiska bordet på Knuten, Makerspace, gympa på Stjärnfabriken, WR-kamera, Attila agility, hunduppvisning och veckan avslutas med disco.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *