Nyheter

Därför slutar Movallas styrelse

Nyheter Movalla styrelse kommer efter drygt 43 år att tacka för sig och därmed avslutas ett avtal med Vaggeryds kommun som skulle ha varat i fem år men som blev drygt 40.

Den avgående styrelsen. Stående från vänster: Ingvar Arkenström, Per Bunnstad och Roger Wilsson. Sittande från vänster: Karl-Egon Karlsson, Lars-Ivan Lindblad och Kjell-Göran Johansson.

Den främsta orsaken till att styrelsen valt att inte förnya avtalet är att man anser att formen med föreningsdrift av en kommunägd anläggning är förlegad.

Redan i höstas förvarnade styrelsen att man inte skulle skriva ett nytt avtal, men lovade att fortsätta tre månader in på 2018 för att det inte skulle bli en brytpunkt mitt under säsongen.

– Vårt klara förslag till kultur- och fritidsnämnden är att kommunen tar sitt fulla ansvar för anläggningen precis som man gör med sporthallar, bibliotek och simhallar, noterar styrelsen och fortsätter:

– Varför kan inte kommunen sköta idrottsplatsen med ishall när man gör det nästan överallt annars: Värnamo, Gislaved, Sävsjö, Norrahammar – för att ta de närmaste anläggningarna.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade för övrigt i onsdags att tillsätta en utredning om den framtida driften.

Två av de sex ledamöterna i den nuvarande styrelsen har varit med sedan föreningen bildades den 30 november 1974: Per Bunnstad och Karl-Egon Karlsson. Övriga i styrelsen är Ingvar Arkenström, Kjell-Göran Johansson, Lars-Ivan Lindblad och Roger Wilsson som också varit med i många år. Dessutom har kultur- och fritidsnämnden en ledamot i form av Tommy Ottosson.

Styrelsen pekar även på att det är av högsta vikt att kommunens fastighetsförvaltning och inte lekmän i Movallas styrelse tar över ansvaret för fastighetsunderhållet. Ishallen och andra utrymmen har redan haft sitt bäst-före-datum och underhållskostnaderna ökar år efter år.

Förr var det lättare att hitta ideella arbetsinsatser när man exempelvis hade en sådan som Sigge Åhsberg och alla hans medhjälpare. Nu finns inte dessa längre och det har inte gått att hitta ersättare.

– Ska den här kommunen vara attraktiv krävs det bibliotek, sporthallar, ishall och mycket mer. Det krävs fungerande sådana. Det är byråkrati med oss som en mellanhand mellan kommun och brukare. Våra duktiga vaktmästare och brukare blir lidande av denna verksamhetsform.

– Vi är även trötta att komma till politikerna och böna och be om mer anslag men i stort sett bara få en klapp på axeln, noterar man i en skrivelse till nämnden.

Styrelsen tycker för övrigt att kultur- och fritidsnämnden är i avsaknad av tydliga visioner för idrottsplatsens framtid.
– Det finns en stor irritation att kommunen inte satsade på konstgräs på Movalla som var det som det motionerades om för några år sedan. Med facit i hand kan noteras att en konstgräsplan i kommunen inte är tillräcklig för den allt växande fotbollsverksamheten.

Kultur- och fritidsnämnden ska utse en interimsstyrelse som den 1 april ska ta över verksamheten för resten av året:
– Sedan räknar vi med att kommunen införlivar Movalla i sin ordinarie verksamhet. Det vill både vi och Skillingaryds IS som är den stora brukaren, avslutar styrelsen som kommer att avsluta verksamheten med årsmöte den 29 mars och därefter blir det interimsstyrelsen som tar över.

Taggar

Dela


1 reaktion på Därför slutar Movallas styrelse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *