Nyheter

David ställer ut i Halland

Nyheter Skillingarydsbördige David Svensson öppnar sin utställning ”Lånat ljus” på Hallands konstmuseum imorgon

David Svensson, Old World Rise Again, 2012

David Svensson inledde sin konstnärsutbildning på Fria Målarskolan i Halmstad. Redan från början fungerade måleriet som utgångspunkt i hans arbete. Trots senare materialval utan uppenbar koppling till måleri ser han sig själv fortfarande som en målare. Främst genom det återkommande intresset för ljus – ett sätt att utforska måleriet.

I utställningen på Hallands Konstmuseum visas bland annat verket Old World Rise Again, ett lysande, stadsliknande landskap byggt av flera hundra lampkupor i glas. Verket presenterades första gången i öppningsutställningen på Artipelag i Stockholm och ingår idag i Hallands Konstmuseums samling. Liksom lampkuporna har han också återanvänt sidor och omslag från äldre böcker som i skulpturala mönster på ogrundad målarduk får en ny innebörd, i ett nytt sammanhang.

David Svensson är född 1973 i Skillingaryd och är idag verksam i Malmö. Han har tidigare ställt ut på Moderna Museet, Malmö Konsthall, Artipelag, Malmö Konstmuseum och Hallands Konstmuseum (dåvarande Länsmuseet Halmstad). Han har utfört ett tjugotal offentliga verk i Sverige och finns representerad på en rad museer. Däribland Hallands Konstmuseum som utöver inköpta verk även mottagit en större donation från konstnären. 

– Den mycket generösa donationen från David Svensson till Hallands Konstmuseum gör att vi i ett slag blir ägare till flera av hans nyckelverk. Det är en kollektion som på ett utmärkt sätt representerar de senaste tjugo åren i konstnärens produktion, och vi ser fram emot att kunna visa dem i olika sammanhang säger Magnus Jensner, chef vid Hallands konstmuseum.

Pressmeddelande från Hallands konstmuseum

Taggar

Dela


2 reaktioner på David ställer ut i Halland

David är yngsta sonen till Birgitta och Roland Svensson som tidigare bodde på Rydbergsgatan i Skillingaryd. Birgitta var en mycket omtyckt lågstadielärare på Sörgårdsskolan i Skillingaryd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *