Nyheter

De hittar på trolltyg

Nyheter På Nationaldagen på tisdag blir Slätten i Skillingaryd platsen för det som annars brukar utspela sig på Sjöbo, alltså Trolltyg.

Mattias Bokinge och Elin Ljungqvist arbetar med Trolltyg.  [1/12]

Kanske användbar...  [2/12]

Lillemo med dess omgivningar blir basen för aktiviteten  [3/12]

Rekvisita  [4/12]

Inte nytt...  [5/12]

Mer rekvisita  [6/12]

För krigare  [7/12]

Stort förråd av kläder  [8/12]

Ska det vara en hjälm?  [9/12]

Mattias kan visa upp en rad olika vapen  [10/12]

Att försvara sig med  [11/12]

Slättens södra del kommer att sjuda av liv, förutspår Mattias och Elin  [12/12]

Efter fyra år är det i år en tillfälligt ny plats för Trolltyg. Man har valt Slätten i Skillingyrd som sedan århundraden varit platsen för sådant vi i dag förknippar med historia.

– Det blir som på Sjöbo och vi hoppas att det ska locka även hit, säger projektledarna Elin Ljungqvist och Mattias Bokinge.
Trolltyg drogs igång av föreningen i Sjöbo och tanken är endast ett år på Slätten.

Förra året kom kring 1200 personer till Sjöbo och man hoppas på minst lika många till Slätten. Rent logistiskt sett är det också en klar fördel med Slätten. Just parkeringen har varit en stötesten på Sjöbo.

En anledning till att man i år flyttar till Slätten är att man har rekvisita på plats inför inspelningen av filmen Slaget vid Getaryggarna.

Tema renässansen
Upplagan av den femte Trolltyg kan bli något lite extra och förväntas samla betydligt fler deltagare än de traditionella nationaldagsfirande tillsammans i kommunen. Man ser det dock inte som någon konkurrerande verksamhet utan som ett komplement. Trolltyg lockar barn med familjer men även andra grupper.

Årets tema blir renässans med anknytning till inspelning av filmen Slaget vid Getatryggarna, en händelse på slutet av 1500-talet.

Kvinnliga riddare
Bland medverkande märks Amason- och riddarsällskapet Junecopia. Det är en ideell grupp ”krigare” till häst som visar upp medeltida tornerspel runt om i Sydsverige. Det är främst kvinnliga medverkande som kommer från Jönköping, Gislaved, Gnosjö med flera platser.

Ett annat dragplåster i år blir att delar av Tofterydsrevyn framför sin tolkning av Hamlet. Det blir även dräktparad
Det kommer att vara ett 15-tal hantverkare på plats och givetvis den traditionella väsenvandringen.

Arrangör av aktiviteterna är Trollstigar & Häxvrål, Sagoskogen, Ying Yang, Sjöbogården och Studieförbundet Vuxenskolan. Totalt är det ett 70-tal frivilliga medarbetare som ska se till att besökarna flyttas flera hundra år tillbaka i tiden.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *