Debatt

Debatt: (S)ikta inte mot jägare och sportskyttar!

Debatt: (S)ikta inte mot jägare och sportskyttar!

Debatt Mats Green från Gränna debatterar förändringar i vapendirektivet: ”EU:s förslag till förändringar i vapendirektivet påminner om fyllot som kommer hem från krogen och upptäcker att nyckelknippan är borta.

Den naturliga reaktionen blir att leta efter nycklarna i lampans sken på farstun, även om sannolikheten att de har tappats i mörkret är mycket större”.

Orden är Björn Erikssons – Riksidrottsförbundets ordförande och före detta rikspolischef. Vad det handlar om är att den rödgröna regeringen måste hindras från att passivt införa detta i Sverige med stora konsekvenser för främst GGVV och Jönköpings län med våra många jägare och sportskyttar.

De grundläggande hot som EU:s vapendirektiv ska bekämpa är terrorism, organiserad brottslighet och illegal vapenförsäljning. De flesta förslagen, som tagits fram av kommissionen efter terrordåden i Paris, drabbar i stället jägare och sportskyttar. Alla vapen är farliga i fel händer. Därför finns en omfattande kontroll av legala vapen och vapenägare. Antalet legala vapen som används i kriminella sammanhang är försvinnande få.

Vapenkontrollen måste balansera allmänhetens säkerhet mot individens frihet att utöva fritidsintressen under den typ av kontrollerade former som redan i dag gäller.

Det är tveksamt hur vapentillgången bland jihadister och gängkriminella minskar av att vanliga jägare tvingas förnya sina vapenlicenser vart femte år. På vilket sätt motverkar det terrorism att halvautomatiska vapen förbjuds på älgjakten och möjligheten för en skidskytt att köpa sin nya bössa på internet tas bort?

Det stoppar inte några terrorister – dessa har vare sig vapenlicens eller använder jaktvapen. Däremot skulle det tvinga polisen att åka runt till Jönköpings läns 13 000 jägare och 2 000 sportskyttar för att förlänga licenser och beslagta vapen i stället för att lägga tiden på att jaga terrorister.

(S) var först snabba att meddela att de “helhjärtat stödjer förslaget” och ville ha reglerna på plats så snabbt som möjligt. Inrikesminister Ygeman har insett att förslagen skulle slå hårt mot svensk jakt men gör väldigt lite för att stoppa dumheterna. I stället hänvisar han till att Sverige ska få behålla ett undantag från reglerna. Problemet är bara att vi inte har något undantag. (MP) och (S) verkar gett upp striden om vapendirektivet innan den ens börjat.

Vi moderater vill fälla alla delar som felaktigt slår mot laglydiga jägare och sportskyttar och har därför tagit initiativ till att justitieutskottet gjort en så kallad subsidiaritetsprövning och konstaterat att kommissionens förslag är för långtgående. Riksdagen går tack vare detta längre i kritiken mot förslaget än vad regeringen gör men ska vi lyckas stoppa detta måste regeringens passivitet upphöra.

Mats Green (M)
Riksdagsledamot
Jönköpings län

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *