Nyheter

Debatt: Vård i toppklass – men vi kan bättre

Nyheter Region Jönköpings län är på många sätt en bra region att leva i. Vi har en sjukvård som levererar vård i toppklass och där kötiderna är bland de kortaste i landet. På många håll har vi en fungerande kollektivtrafik, och i Vaggeryds kommun har inte minst den nya linje 500 inneburit ett lyft.

Annelie Borgström. Pressbild

Men trots att Region Jönköpings län är bra vet vi socialdemokrater att Region Jönköpings län kan ännu bättre. Vi behöver fortsätta att förbättra sjukvården för att du som länsinvånare ska vara trygg med att du får vård i tid när du behöver. Därför vill vi nästa mandatperiod satsa 100 miljoner kronor mer på vårdcentralerna. Inom barn- och ungdomspsykiatrin är köerna i dag oacceptabelt långa. Att korta dem är en av våra viktigaste prioriteringar. Vi vill också fortsätta utveckla våra tre akutsjukhus. Närheten till ett akutsjukhus innebär en trygghet för oss som bor i Jönköpings län. Ska vi lyckas med det här behöver vi också satsa på vår personal. Vi vill anställa fler läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Och vi vill förbättra arbetsvillkoren.

Men ska vi kunna fortsätta utveckla sjukvården behöver även den som kan jobba ha ett jobb att gå till. Det är en förutsättning för att få in skattemedel. Löntagarnas yrkesskickligheter är centrala för att företagen ska kunna växa. Det investeringsfrämjande arbetet – att få fler företag att etablera sig i vår region – är också viktigt. Detta skall göras genom fackligpolitisksamverkan. Gymnasieskola och den yrkesinriktade utbildningen inom Komvux behöver bättre svara upp mot kompetensförsörjningsbehovet. Regionen och kommunerna behöver ta ett större ansvar för att möta upp utbildningsutbudet och behovet både i offentlig och privat sektor detta ska ske i samråd med arbetsmarknadens parter. Brist på rätt kompetens får inte vara ett tillväxthinder.

Region Jönköpings län behöver också vara på tårna när Sverige nu ställer om och skapar framtidens gröna jobb med bra villkor. I klimatomställningen fyller även kollektivtrafiken en viktig roll. Fler behöver ha möjlighet att ställa den egna bilen för att i stället ta tåget eller bussen. Vi vill därför sänka gränsen för seniorkortet från 70 år till 65 år, och vi vill även införa ett studentkort med samma prisnivå som ungdoms- och seniorkortet.

Men för att fler ska lämna den egna bilen hemma behöver vi också kunna lita på att tåg och buss går enligt tabell. Under inledningen av 2022 har vi återigen fått se de negativa effekterna av att driva tågtrafik i privat regi med flera inställda avgångar som följd. Det är dags att ta tillbaka kontrollen över Krösatågstrafiken. Arbetspendling ska även fungera på obekväma arbetstider. Men än mer kommer krävas och investeringstakten behöver öka. Sänkt hastighet på vägsträckor är ingen lösning – vägar behöver underhållas.

Vi socialdemokrater är stolta över Jönköpings län. Men vi vet också att Jönköpings län kan ännu bättre. Håller du med oss? Rösta på Socialdemokraterna i valet till regionfullmäktige den 11 september.

Simon Johansson, Annelie Borgström
Socialdemokratiska kandidater till regionfullmäktige från Vaggeryds kommun

Simon Johansson. Pressbild

Taggar

Dela


1 reaktion på Debatt: Vård i toppklass – men vi kan bättre

Bra att kollektivtrafiken fungerar hyfsat. Att använda regionens färdtjänst för de som inte har andra alternativ är en plåga.. De håller inte utlovade tider. Ofta får man sätta en halv dag för ett besök på en halvtimma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *