Nyheter

Debatterar våld mot kvinnor

Nyheter Kristdemokraten Emma Ewaldsson med flera debatterar.

Var är den ”feministiska regeringen” när brott mot kvinnor fortskrider?

Emma Ewaldsson. Arkivbild

På sistone har, i flera uppmärksammade fall, kvinnor bragts om livet av män de haft en relation med. Tusentals kvinnor och barn söker skydd på landets kvinnojourer varje år. Vart tionde barn tvingas uppleva våld i hemmet, och i snitt dödas en kvinna av en man hon haft en relation med var tredje vecka i Sverige. Rätten till kroppslig integritet och ett liv utan våld och förtryck borde vara en självklarhet, men för många kvinnor ser verkligheten annorlunda ut.

Efter snart två mandatperioder med världens första ”feministiska regering”, så har kvinnors liv försämrats på en rad områden. Kvinnors trygghet är på tillbakagång. Våldet mot kvinnor i Sverige har ökat. Det gäller såväl antalet anmälda våldtäkter, våld i nära relationer och hedersrelaterad brottslighet.

Det får vara nog nu. Sverige behöver införa en nollvision mot våld i nära relationer. Regeringen bjuder in till samtal, det är välkommet men det räcker inte. Det krävs mer än samtal, det krävs handling.

Straffskalan för vålds- och sexualbrott måste skärpas, så att den verkligen återspeglar allvaret i brottet. Sekretessen mellan vård, socialtjänst och polis måste slopas. Brottsoffer ska inte behöva driva in skadeståndet på egen hand. Kontaktförbuden måste utökas till större zoner och straffen skärpas vid överträdelse där fysisk överträdelse leder till fängelse. Det är bara några av reformerna som krävs.

Det är dags att brott mot kvinnor tas på allvar, att resurser tillsätts och att brottsoffer får upprättelse. Sveriges kvinnor förtjänar bättre.

Emma Ewaldsson, Skillingaryd, distriktsordförande KD-K Jönköpings län
Andreas Carlson (KD), rättspolitisk talesperson
Sofia Damm (KD), jämställdhetspolitisk talesperson
Sarah Havneraas, förbundsordförande Kristdemokratiska Kvinnoförbundet (KD-K)

Taggar

Dela


1 reaktion på Debatterar våld mot kvinnor

Ni upprepar ofta att ni vill se hårdare straff för denna typ av brott men jag ser och hör inte särskilt mycket om hur ni vill arbeta för att brotten inte alls ska ske.

Den kriminologiska forskningen visar inte att det finns något samband mellan hårdare straff (påföljd) och lägre brottslighet.

Era förslag om hårdare straff (påföljd) kommer inte leda till färre brottsoffer. Vilka andra förslag har ni, de som ska innebära att det inte blir några brottsoffer?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *