Nyheter

Fina ekonomiska resultat rapporterades

Fina ekonomiska resultat rapporterades

Nyheter "Vi är en av de fyra starkast rankade i länet". Det ser bra ut ekonomiskt för Vaggeryds kommun. Under kommunfullmäktige tillkännagavs delårsbokslutet.

Ekonomichefen Jörgen Hansson höll en fulländad genomgång inför fullmäktiges ledamöter

Jörgen Hansson lämnar en övergripande bild per den 31 augusti. 36,1 miljoner plus i hela kommunen inklusive de två kommunala bolagen – Vaggeryds energi och Vaggeryd-Skillingaryds bostads AB.

– Förra året vid den här tidpunkten var det 21,9 miljoner plus. Vi har 16 miljoner i prognos, Eksjö, Nässjö, Tranås, Värnamo, Vetlanda har röda siffror och vi här i Vaggeryd har tillsammans med Sävsjö kommun bäst siffror i länet. 27 bostäder har vi byggt och lämnat 157 bygglov. Befolkningsutvecklingen är vi just nu 13 937 i kommunen. Vi har en ökning i prognosen och 2024 räknar vi med att vi är 15 000 invånare. Sjukfrånvaron har gått ner till 5,82, vilket är betydligt mindre än i riket. Målet är att vi ska ner till 5,3 till årskiftet, vilket vi tror på. Gymnasiebehörigheten har gått från 76,8 till 90% och fullt fokus har lagt på att eleverna ska gå ur skolan med godkända betyg. Vi har investerat mycket under 2017 och mer ännu på gång här i år. Självfinansieringsgraden är 96%. Stora kostnaden hos oss är personalkostnader som utgör 55,3% av totala kostnaderna, en del av kostnaden är köp av gymnasieplats, berättar Jörgen Hansson som är ekonomichef.

– Vi har ett bra utgångsläge. Vi har en stark finansiell ställning och vi, tillsammans med Gislaved, Sävsjö och Värnamo, rankas som starkast i länet. Våra nämnders resultat är ett tekniskt underskott då det snöade mer än vad vi hade tänkt, miljö- och bygg får in mycket på bygglovsavgiften, grundskolan är i princip plus-minus resultat, det vi ser är att vuxenutbildningen inte är lika stor som tidigare. Idrottsplatserna har ett underskott. Äldreomsorgen har försvagats något, hemtjänsten har halkat under strecket och försäkringskassans nya bedömning om LSS har även drabbat oss, där vi nu har minus, fortsätter Jörgen Hansson.

 – Ni nya ledamöter kommer att se att det gråtas krokoldiltårar när det är dags för budgetarbete, även om att det ser ljust ut nu. Vi inom revisionen, ingen jättefråga, men några nämnder kan se över vissa punkter, då vi säger att vissa nämnder delvis är uppnådda. Året kommer att sluta hyggligt, vi föreslår att man fastställer delårsbokslutet, säger Bo Holst revisionsordförande.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *