Nyheter

Deponins provtagning fortsätter

Nyheter Tekniska nämnden beslutade vid senaste mötet att fortsätta utredningar enligt gällande kontrollplan och föreläggande för Gärahovs deponi.

Arkivfoto

Årliga miljörapporter ska skickas in till Länsstyrelsen och medel saknas för att utföra de utredningar som krävs. Tidigare resultat har varit missvisande därför har Länsstyrelsen framfört till kommunen att fortsatt utredning avseende tätskiktets täthet ska utredas.

– Det krävs fortfarande undersökningar löpande. Den är sluttäkt en gång, men provtagningar görs fortfarande. Skyddsikt är lagt först ovanför soporna, senare tätskikt mot vatten och ytterligare skydd- och växtsikt, berättar Jerry Karlsson (L) ordförande i tekniska nämnden.

Enligt information till nämnden vid mötet har en preliminär bedömning att utföra sluttäckningsarbeten genomförts enligt godkänd avslutningsplan av slam. Det är dock inte klart exakt hur arbeten har utförts och hur massorna har packats då dokumentation saknas. Volym och vilken massa som har åtgått har tidigare redovisats i miljörapporter. Nu krävs ytterligare provtagning av Gärahovs deponi för att få en sluttäckningen, som har varit ett försöksprojekt mellan kommunen och Länsstyrelsen, vilken vill undersöka om restprodukter (mesa och slam) från pappersindustrin kunde användas för att få en långsiktig tät sluttäckning.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *