Nyheter

Det är aldrig försent att åtgärda ett fel

Nyheter Då, den där måndagen när kommunfullmäktige röstade om VK Park Boarps vara eller icke vara, 22 stycken ledamöter röstade ja och 19 ledamöter röstade nej. Då var det verk med 2,3 MW effekt, 113 meter rotordiameter (1 hektar svepyta) och 40 decibel vid stugknuten.

Sedan vaknade försvaret, och nio verk försvann efter att ärendet varit på Rosenbad och vänt. Sedan kom en riktigt bra vindbruksplan som tog hänsyn till det faktum som växt fram under arbetet, Vaggeryds kommun visar sig vara en riktig landsbygds kommun, det bor folk lite överallt på landet. 

Sedan tilläts tjänstemännen skriva sönder vindbruksplanen totalt, och slutresultatet blev en luddig variant där man både kan slänga sig med fina ord om hänsyn hit och dit men samtidigt helt iskallt gå på de bägge föråldrade värdena 40 DBa och 500 meter. 

Nedan de två frågor har ställts sedan dag 1, 2014.
Vilken väg tänker ni använda er av för att få verken på plats? 

Hur tänker ni er att få ut elen från området till nätet?
Det tog Eolus typ 6-7 år att klara ut detta, är det korrekt och riktigt sätt att jobba på? 

Vägen som man nu har mutat sig till blir en ren våldtäkt på känslig natur och Länsstyrelsens beslut bekräftar också detta genom att 2 gånger säga NEJ, ärendet ligger nu på mark- och miljödomstolen i Växjö 

Elens väg ut resulterade i en 1,7 mil grävd ledning, blir som en helt ny väg genom halva kommunen, dock helt utan någon reaktion från vare sig Länsstyrelse eller kommunen samt miljö- och bygg.

Sedan kom beskedet att Eolus köpt in de största verken i företagets historia, 5,8 MW och 170 meter rotordiameter (2,4 hektar svepyta). Alltså mer än dubbelt så stor effekt på verken och ännu större ökning vad gäller rotordiametern.

Men fortfarande samma avstånd cirka 640 meter och 40 Decibel vid stugknuten!
Eolus kurvor på kartorna från bullerberäkningarna ser vi faktiskt som rena skämtet.

Med allt detta som bakgrund är det faktiskt helt okej för en kommun att sätta ner foten och säga, Hallå!
Det här var faktiskt inte alls vad vi röstade om den där måndagen. Det här är mer än dubbelt så mycket. 

Eolus AB har ansökt på både felaktiga och undermåliga underlag jämfört med vad man nu visat. 

VK Park Boarp Ideella Förening 

PS: Samtliga partier har via gruppledare mfl fått detaljerad information i ärendet vad gäller bullerberäkningar, fastighetsvärden och att man faktiskt kan stoppa projektet, om man vill. 

Här finns bullerkarta

Här finns bullerkarta

Taggar

Dela


6 reaktioner på Det är aldrig försent att åtgärda ett fel

Här nedan ser ni hur Eolus presenterar det hela i sina pressmeddelanden.
Det första med Boarp, nästa utan Boarp.
Men inte ett enda watt kommer till Svedala.

Vad det stora internationella energföretaget heter, det visar de heller inte.

Hässleholm den 13 januari 2020

Eolus har tecknat individuella elförsäljningsavtal med ett stort internationellt energiföretag för tre vindparker omfattande 68 megawall i Sverige som tas i drift under hösten 2023. Vindparkerna har sålts till Commerz Real i en affär som offentliggjordes den 29 september 2020.
Avtalet med det internationella energiföretaget omfattar 100 procnet av den el som kommer att produceras i vindparkerna Boarp (24 megawatt), Dållebo (26 megawatt) and Rosenskog (18 megawatt)

Hässleholm, Sverige, 3 december 2021

Den 13 januari 2021 tillkännagav Eolus undertecknandet av individuella energiköpsavtal med ett stort globalt energibolag för tre vindkraftsparker i Sverige på totalt 68 megawatt. Avtalet som omfattar de enskilda energiköpsavtalen har omarbetats och den installerade effekten har höjts till 117 megawatt.
Det nya övergripande avtalet med det stora globala energibolaget omfattar 100 procent av den producerade elvolymen i vindkraftsparkerna Skallberget/Utterberget (74 megawatt), Tjärnäs (25 megawatt) och Rosenskog (18 megawatt) i elprisområde 3 i Sverige . Skallberget/Utterberget och Tjärnäs ersätter vindkraftsparkerna Boarp och Dållebo som ingick i det initiala helhetsavtalet. PPA för Rosenskog kommer att förbli intakt. Med denna förändring kommer de täckta vindkraftparkerna att ha en installerad effekt på 117 megawatt i stället för de ursprungliga 68 megawatt. Vindparkerna beräknas tas i drift under 2023.

Kloka ord från insatta politiker, Göran och Mats. Nu gäller det bara för er att få era partibröder- och systrar att inse sanningen om dessa verk.
Än är frågan inte avgjord, än är det inte försent att fatta ett klokare beslut.

Göran, vad jag läst är all ström som ska produceras redan såld till utlandet.(Tyskland)
Alltså ingen kommer oss till nytta.
Tanken slår ju en om Vattenfall ansöker om att bygga nytt kärnkraftsverk i Tyskland, där all ström säljs till Sverige. Undrar hur reaktionen då skulle vara där? Jag tror den tillståndsprocessen skulle vara svår.

Rätt Mats, strömmen är inte bara såld så kan också bli fallet med ägandet av dessa verk!
Vattenfall kan i stället bygga vindparker i havet utmed Tysklands nordsjökust där störs ej det svenska försvarsflyget!

Detta projekt är icke en nationell verksamhet, producerad el kommer att säljas till den som för tillfället betalar bäst!
Nej, är det enda beslut som skall fattas!
Satsa i stället på fler vätgasanläggningar som kan magasinera producerad el tills dess att den används!
Vindkraftsprojekt passar ute till havs!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *