Nyheter

Det blir en hemvändardag även i år

Nyheter Waggeryds Museiförenings hemvändardag inträffar den 28 augusti och kommer bland annat att bjuda på boksläpp om Götafors, utställning, partytält med fika utomhus, blåsmusik och försäljning av gamla och nya böcker.

Lars Erik Joakimson är ordförande i museiföreningen. Han berättar:

– På Thore Ohlssons förslag bestämde Museiföreningen år 2003 att delta i Vaggerydsdagen som WIK och köpmännen gjort till en tradition och folkfest. Vi skulle inbjuda till hemvändardag i Magnisa stuga. Många av Museiföreningens medlemmar är gamla Vaggerydsbor som flyttat till andra ställen i landet. Över 40 procent av våra nuvarande medlemmar bor på annan ort än Vaggeryd.

– Tanken har varit att vi på hemvändardagen skulle erbjuda våra besökare något extra med Vaggerydsanknytning. Vid det första tillfället visade vi oljemålningar av Yngve Ekström och naturfoton av Mattias Bokinge.

– Sedan dess har Museiföreningens hemvändardag blivit ett mycket uppskattat inslag i Vaggerydsdagen och den har genomförts varje år sedan 2003, med undantag av förra året då den gjordes i lite mindre skala.

– Exempel på utställningar och arrangemang som vi genomfört är möte med WIK:s fotbollslag från 1956, boksläpp av Brita Lena Ekströms bok ”På spaning efter Lamino”, Bordtennisklubben 40 år, Salmonellaepidemin 1962, Utvalda byggnader i Vaggeryd, Schackklubben 75 år och Leif Palms naturfoton och oljemålningar. Vid tre tillfällen har vi släppt nyskrivna böcker och i år det dags för vårt fjärde boksläpp i samband med en hemvändardag. I år blir det en utställning om och försäljning av Sven Gunnar Sundkvists bok ”Välkommen till Götafors”.

Under nästa år planeras det en bok om Dan Forsberg som var den förste, som inte var engelsman, som deltog i en VM-final i speedway på Wembley i London.

Sedan 2012 har Jan Allan Persson medverkat med en blåsensemble som spelar från Musikkåren Götas noter. Göta var Munksjös musikkår och var verksam mellan åren 1905–1948.

Blåsensemble med Peter Blomquist, Samuel Nordquist, Tom Bergman, Mats Sandberg, Göran Melin och Jan Allan Persson, arkivbild från 2017  [1/6]

Arkivbild från 2017  [2/6]

Ann Boberg samspråkar med Camilla och David Appelqvist som säljer Vaggerydsboken 2017  [3/6]

Arkivbild från 2017  [4/6]

Här anländer WIK-boken till Magnisa stuga 2020.  [5/6]

Musikkåren Götas gamla notböcker till vänster. Till höger är de sammanställda i ny tappning.  [6/6]

Taggar

Dela


2 reaktioner på Det blir en hemvändardag även i år

All heder åt Dan Forsberg men förste icke engelsman var nog danske Morian Hansen
som deltog i finalerna 1936 och 1937.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *