Nyheter

Det laddas upp för rally på Slätten

Nyheter I år är Götaströms fordonshistoriska och Vaggeryds kommun värd för målgången av det kända Riksettanrallyt som samlar tusentals besökare och bilar

Arkivfoto; Stig Andersson

Varje år på Kristi himmelsfärdsdagen arrangeras Riksettanrallyt. I år är Vaggeryds kommun värd för arrangemanget och Götaströms fordonshstoriska laddar för folkfest på Slätten i Skillingaryd.

Olika samlingspunkter, beroende på varifrån man kommer, arrangeras i Örkelljunga, Markaryd, Ljungby, Värnamo och Jönköping för att under förmiddagen ta sig till Skillingaryd.

Föreningens medlemmar står som funktionärer för dagen, där det handlar om allt från parkering till ”aktivitetstorg”.

– Ett 25-tal funktionärer behövs och vi räknar med, om vädret blir bra, minst tusen bilar som kommer att ha målgång hos oss här på Slätten i Skillingaryd. Jag har träffat de som arrangerade i Värnamo förra året så jag har fått lite koll på läget, berättar fordonshstoriska föreningens ordförande Christer Malmborg.

Förutom tusentals bilar väntas många besökare som vill ta sig en titt, kanske drömma sig tillbaka till svunnen tid, och se arrangemanget och målgången. Förutom på Slätten samlas åskådare utmed Riksettan för att hejja på de förbipasserande.

Arkivfoto; Sällskapet från Lilla Häradsköp

– När alla har samlats har vi ordnat med ett aktivitetstorg. Anders på Preem i Vaggeryd kommer att spela, vi har en Lindy hop-grupp från Jönköping samt att jag, brorsan och Mats Sandberg kommer att köra intervjuer. Det finns mattorg där det grillas korv och hamburgare, Ted´s Smörgåsbutik ordnar pastagryta och FAK (Frivilliga automobilklubben) säljer gulaschsoppa. Prisutdelning genomförs klockan 15.30 där en jury, från de olika kommunerna deltagit, där man har utsett vinnarna som får äran, diplom och pokal, berättar Christer.

Din egna favoritbil?
– Just nu kör jag runt i en Volvo Duett från 60-talet. Den är min ”riksettanbil” för tillfället, säger rallygeneralen Malmborg från Tofteryd.

Saxat från Riksettansrallyt; Allt var förstås inte bättre förr – men att i alldeles lagom hastighet färdas längs Riksettan är i sanningen ett njutbart sätt att resa. Längs denna väg, som är allt annat ära rak och vars sträckning nämns i skrift för drygt 500 år sedan, vill man inte ha för bråttom. Här kan man uppleva det riktiga Sverige och inte bara asfalt, barrskog och snabbmatsrestauranger. Här höjer man inte nämnvärt på ögonbrynen om man möter en Volvo Amazon, Ford Consul eller en DKW. Man förväntar sig snarare att återigen få högar Cege Hammarlund i Sveriges bilradio eller få se en reklamskylt med bensin för 61 öre litern…

– Vi önskar alla varmt välkomna, det kommer att bli en dag att minnas, avslutar Christer Malmborg.

Arkivfoto från tidigare riksettanrally.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Det laddas upp för rally på Slätten

Inte att förglömma att Skillingaryds Skyttegille säljer fika, hembakade bullar och kakor! ☺️

Kl 12 anländer fordonen som kommer norrifrån, och kl.13 söderifrån.
Välkomna!
/Christer Malmborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *