Nyheter

Diplomerad utbildning till lokalvårdare

Nyheter Den gamla Vaggerydsmodellen har kommit till heders igen – den här gången i en satsning som kombinerar integration och yrkesutbildning.

Teylaani Ahmed.  [1/7]

Montaser Mohamed.  [2/7]

Asma Abai  [3/7]

Satia Siicou  [4/7]

Sainabou Njie.  [5/7]

Från vänster: Matilda Högberg, Asma Abai, Satia Siicou, Teylaani Ahmed, Montaser Mohamed, Alf Vederskog, Sainabou Njie, Linda Thalin Unbäck och Adis Begovic.  [6/7]

  [7/7]

Vaggerydsmodellen lanserades en gång i tiden som en nära samarbetsform mellan näringsliv och kommun.
I det här fallet har Fenix och Arbetsförmedlingen i samarbete med  kommunens Arbetsmarkandsenhet och två företag genomfört en tio veckor lång utbildning till lokalvårdare.

Den har varit riktad mot nya svenskar som möter svårigheter att komma ut på arbetsmarknaden samtidigt  som företagen i just den här branschen har haft svårigheter att rekrytera. Önskemål från två håll har alltså kunnat tillgodoses.
– I samarbete med två städföretag, Städlaget och ISS,  har huvuddelen av utbildningen varit  förlagd ute på företagen med praktik under fyra dagar i veckan och utbildning den femte dagen. Det har då också handlat om extra språkträning och yrkesspråk, berättar Michael Anderberg från Arbetsmarknadsenheten.

Språket är en nyckel i utbildningen eftersom  språkkunskaperna i gruppen har varierat. I det sammanhanget  har Fenix  genom  läraren Linda Thalin Unbeck spelat en nyckelroll.  Dessutom har Matilda Hagberg från AME:s verksamhet genomgått en städledarutbildning för att utbildningen skall kunna bli så komplett som möjligt..
Erfarenheterna från praktiktjänstgöringen har därmed på flera sätt kunnat återkopplats till själva utbildningsdelen.

De fem första eleverna med rötterna i Somalia, Gambia och Sudan är också mycket nöjda. Två av de fem pionjärerna har för övrigt redan fått anställning.
Nu gäller det att gå vidare. Michael Anderberg ser gärna en förbättrad fortsättning under 2018 och gärna då med körkortsutbildning inkluderad. Av de fem i pionjärgruppen är det endast två som har körkort. Tillgång till körkort är idag närmast en förutsättning för att få arbete i städbranschen.

Städlagets chef Adis Begovic delar Michael Anderbergs uppfattning kring behovet av körkortsutbildning. Det vaggerydsbaserade företaget startades  för tre och ett halvt år sedan av Adis Begovic och hans sambo och har idag tolv anställda. Begovic vill också ha  mera praktik eftersom arbetet som lokalvårdare blir allt mera omfattande, inte minst när det gäller själva arbetsmiljön men också teknik och redskap.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *