Nyheter

Direkt från kommunfullmäktige

Nyheter Ikväll är årets första kommunfullmäktige i Folkets Hus i Vaggeryd

Direktrapportering

Maria Åberg öppnade fullmäktige med psalm och andakt.

Christer Holmgren förklarade fullmäktige öppnat efter upprop.

41 st ledamöter sitter på plats och cirka 50-tal övriga åhörare, bland annat ungdomar från Fenix.

  • Ungdomsrådet i kommunen presenterar sig och berättade vad de gör/vill framöver. Politikerna har frågestund med ungdomarna.
  • Interpellationer och frågor lämnades och klubbades.
  • Liberalerna har lämnat in en motion gratis WIFI till äldreboende i kommunen.
  • Socialdemokraterna lämnar in motion om flytt av återvinningsanläggningen från samhällets närhet.
  • Magnus Johansson (medborgarförslag) föreslår hastighetsbegränsning på Bondstorpsvägen i Vaggeryd.
  • Lars Seger (medborgarförslag) föreslår tillgänglighetspris som ska vara till den som uppmuntrar tillgängligheten för våra handikappade.
  • Kommunfullmäktige avslår förslaget med hundbadplats vid Hjortsjön eller Linnerydssjön.
  • Kommunövergripande policy med riktlinjer mot hot och våld i arbetet gick till KS för beredning.
  • Förändrade nättariffer för Vaggeryds Elverk. Kommunstyrelsens förslag klubbades.
  • Tilläggsanslag 500 000 kr för reinvesteringsåtgärd till Skillingaryds simhall klubbades. Eva Magnusson informerade om att det var en överraskande åtgärd att behöva laga detta nu även om det inte är med i budgetarbetet. Kent Williamsson (S) yrkade bifall till förslaget om anslaget.
  • Kompletteringsbudget Barn och Ungdomsnämnden för 2016 och 2017. Jenny Larsen (KD) förklarade att vi brukar få in ökning av personal/barn. BUN vill ha ett bättre bokslut. Berry Lilja (S) yrkade bifall och tyckte det var viktigt att vi följer protokollet. Två tilläggsbudgetar samtidigt som vi investerar kraftfullare än vad vi gjort tidigare. Vill att vi ska se allvaret i det här. Gert Jonsson (M) kommenterar att givetvis ska vi följa budgetar och det viktiga är att vi har en följsamhet i budget. Jan-Olof Svedberg (SD) står bakom protokollsanteckningen och yrkade bifall till förslaget. Mats Oskarsson (M) vill veta varifrån det kommer pengar någonstans. Allmänheten måste få veta. Berry Lilja (S) den här typen av ärenden har hanterats av bokslutet. Resultatet blir detsamma men kommer fram senare. Gert Jonsson (M) informerar om att det kommer att tas från resultatet, som är positivt. Kommunstyrelsens förslag klubbades.
  • Ny förskola i Vaggeryds tätort.
    Kommunstyrelsens förslag till Kommunfullmäktige är förslag om att bygga tre förskolor i Vaggeryd tätort, värde 15 miljoner kronor. Jenny Larsen (KD) informerade om att det är 60 barn som behöver förskoleplats. Jenny yrkar bifall till förslaget. Gert Jonsson (M) yrkade bifall. Roger Ödebrink (S) menar att det här är inget lätt ärende. Rörigt fall. Vi sliter med vår barnomsorg. Vi har ett antal barn från Hok som går i Vaggeryd. Vi behöver bygga ut både i Vaggeryd och Hok. Nya platser har kommit till men samtidigt en kö. Någonstans måste vi ha administrationen också. Nu sitter administrationen i städskrubben på Fenix. Jag har aldrig varit med om ett sånt tryck under min tid i BUN (25 år). Våra tjänstemän ringer till föräldrarna och försöker lösa problemet. Vi har extrem situation. S vill lägga en återremiss tillbaka till BUN. Klas Gustavsson (V) vi yrkar bifall. Återremiss. Jan-Olof Svedberg (SD) Grundförslaget var nattis, men nu är det ute en enkät om nattis. Önskar fem minuters paus innan beslutet tas. Jenny Larsen (KD) har också ställt sig frågan om att vi ska vända frågan igen. Martin Damberg (V) ingen hemlighet att det här ligger mig varmt om hjärtat. Får inte ihop det med tidigare beslut. Man ska inte vänta till ”sen”. Yrkar återremiss. Gert Jonsson (M) har respekt för återremissen. Sorgligt när vi vet att det är akut. Återremiss ger försenad start. Lennart Karlsson (V) Ska vi bromsa? Återremiss. Roger Ödebrink (S) Gör om gör rätt och tänk till ordentligt och längre fram. Vi vill bibehålla kvaliteten. Jenny Larsen (KD) Villkoren för återremiss? Budgetbeslut i juni och försöka ha utredningen klar innan dess. Jan-Olof Svedberg (SD) Enkätens svar ska ingå frågeställningen om barnomsorg på obekväm arbetstid. Roger Ödebrink (S) varför vi återremitterar detta är att vi ska renodla motionen. Paus. Christer Holmgren återremitterar eller inte? KF klubbar för återremittering.
  • Detaljplan för kvarteret Tor. KS förslag till KF om förslag att bekräfta detaljplan. Fastighetsbolag har överklagat. Förslaget klubbades igenom.
  • Bildandet av kommunalförbund för avfallsverksamheten inom GGVV. Gert Jonsson (M) Det här är ett stor beslut. Förslaget från KS ska handla om en inriktning och att Vaggeryds kommun ska ingå i GGVV. Bra för miljön och framtiden om vi kunde fatta beslut tillsammans. Vi visar vägen. 27 mars ska vi ta tag i resten av besluten i kommunalförbundet. Gislaved är ordförandekommun. Stig-Göran Hultsbo (MP) Den här frågan har engagerat kommunen i många år. Vi var den enda regionen som tidigt eldade sitt eget avfall för energiåtervinning. Yrka bifall till förslaget och hoppas att vi kan ha djupa och konstruktiva diskussioner. Kenth Williamsson (S) Man blir lite förvirrad över diskussionen. Bara vi socialdemokrater som röstade för FNI. Jag yrkar bifall till att FNI ska vara med samt den nya tjänsteskrivningen. PO Toftgård (C) Hade vi stått kvar i det tidigare, hade Jönköping haft stor majoritet. Vi har gjort en resa och  lärt oss mycket. Jag är glad att vi har samarbete. Två röster av åtta är bra. Vi har mycket att säga till om. Stor glädje. Kent Williamsson (S) Jag tror att samarbetet är bra, men C hoppade ju av innan det blev något av det. Stig-Göran Hultsbo (MP) Vi behöver våra förutsättningar som vi har på landsbygden. Nu har vi inte Jönköping som en stor maktfaktor på hur vi sköter vårt renhållningssystem. Vi är för FNI och insamling direkt vid hushållet. Vi håller lite oklart kring landsbygden. Gert Jonsson (M) Detta är ett framtidsbeslut och vi ska göra detta tillsammans. Roger Ödebrink (S) Självklart yrkar vi bifall. Det här är en mognadsprocess. Lennart Karlsson (V) Vi yrkar bifall. Vi sitter inte i nämnden så vi har inte haft någon insyn i detta tidigare. Kent Williamsson (S) Skälet till att det sprack med Jönköping var ju att vi inte kom överens om vem som skulle bestämma. Magstarkt av MP att skylla på Jönköping. Glada att MP har ändrat er, annars hade vi inte kunnat skriva på tjänsteskrivningen. Vi vill dit frivilligt, men ni i MP blev dragna dit.
    Stig-Göran Hultsbo (MP) Vi är överens alla. Kommunstyrelsen har fattat ett beslut och därför är skrivelsen ett tillägg säger Berry Lilja (S). Gert Jonsson (M) Tjänsteskrivningen gäller och ändringen som jag läste upp tidigare gäller. Berry Lilja (S) vi måste vara noga med om det är tillägg eller inte.
  • Redovisning av kommunalt partistöd och godkännande av ansökningar. Klubbades igenom.
  • Valärenden. Maria Ekdahl avsäger sig sin plats ersättare i socialnämnden. Förslag på Emma Evaldsson, vilket klubbades igenom. Markus Rombo avsäger sig plats i Barn och utbildningsnämnden. Förslag på ersättare Anna Vingran, vilket också klubbades igenom.
  • Christer tackade för visat intresse och avslutade fullmäktige klockan 19.37.
  • Direktrapportör: Sara Mejving
Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *