Nyheter

Direktrapportering från kommunfullmäktige

Nyheter Under kvällen med start klockan 17.00 rapporterar vi här direkt från kommunfullmäktige. Långa och tunga punkter behandlas innan sommaruppehållet

Redovisning av lokalt partistöd för år 2016
Godkändes.

Kvarteret Mejeriet
– När det gäller kommunstyrelsens förslag till fullmäktige är vi eniga om att vi ska godkänna kalkylen och söka statsbidrag. När det gäller ytor tycker vi att restaurangen är för stor. Vi vill inte att det ska konkurrena med redan befintliga restauranger. Det har tagit väldigt lång tid med detaljplanen trots att det inte har överklagats. Onekligen tagit väldigt lång tid. Men nu när vi ska godkänna planerna på boendet ska vi skynda oss. Det vill till att vi gör ett bra jobb nu. Vi tycker inte att kommunen ska bygga en kommunal restaurang. Det skickar besvärande signaler. Skillingaryd är dessutom en liten ort som är restaurang tät, menar Kenth Williamsson (S)

– Största kommunala satsningen. Det handlar om 6500 kvm yta. Sånt hör projekt borde presenteras på ett annat sätt. Det borde läggas fram först som ett skiss förslag med åtminstone ett eller två förslag som man kan presentera invånarna vad det här innebär. Det här kommer att ställa stor prägel på Skillingaryd. Jag följer den här frågan med stort intresse framöver för jag vill ha ett resultat av det vi var överens om i kommunstyrelsen, säger Kenneth Åberg (S).

– Vi måste hålla oss till sak och ordning. Kommunstyrelsen har redan beslutat och fullmäktige har redan beslutat att det ska finnas restaurang. Vi har haft en dragning den 10 maj där vi fick se samma ritningar. Jag har respekt för enskilda ledamöter att få ha personliga åsikter. Men det är berett och detta ska vi ställa oss bakom. Om jag ska stå här till kockan fyra så ska jag ställa mig bakom debatten om restaurangen, säger Gert Jonsson (M).

Kommunfullmäktige beslutade enligt kommunstyrelsens förslag. (S) vill lämna tydlig information om att (S) yrkande inte finns med i handlingarna.

Begäran om budgetkompensation i år och nästa år för ökade hyreskostnader Petersborg
Bifall, enligt kommunstyrelsens förslag.

Årsredovisning och revisionsberättelse för kommunalförbundet mediacenter
Enligt kommunstyrelsens förslag.

Strategisk plan och budget 2018 – 2020 (start klockan 18.27, slut klockan 21.58)
– Stort arbete har gjorts under plan och budgetsprocessen. De tio övergripande målen har vi att förhålla oss till och finns med i handlingarna. Det har varit olika förutsättningar, men det har är mindre politiskt utrymme de närmaste åren. Det har skapat utmaningar för oss, säger ekonomichefen Jörgen Hansson. Han redovisar sedan femklöverns strategiska plan och budgeten för 2018 – 2020.
Christer Holmgren läser upp 16 olika punkter inom resultat-, kassaflödes- och balansbudget samt invensteringsbudget för fullmäktige att ta beslut på.
Gert Jonsson (M) informerar om femklöverns budget och förklarar var pengarna ska läggas och inte.
– Entreprenörsandan i vår kommun ger styrka. Högkonjunktur ger god sysselsättning och det märks också av att vi har svårt att rekrytera. Vi har många och tunga investeringar framför oss. Vi kan inte låna till allt, menar Gert Jonsson (M) som yrkar bifall till kommunstyrelsens samtliga punkter.

– Vi har lagt en offensiv budget, som inte innehåller besparingar. Vi satsar på skolan och socialnämnd. Stora skillnader på våra budgetar. Vi kommer inte att gå med på besparingar på skolan och socialnämnd. Vi höjer skatten med 50 öre och vi räknar på ett statligt bidrag på 5 miljoner, säger Kenth Williamsson (S).

– Korkad var ett dumt ord, Ulf. Vi avsätter pengar sen är det chefer som förhandlar löner. Vi är ju överens om de här 3%. däremot har vi lagt en annan budget. Att vi inte tog upp extra statsbidrag gjorde vi visst på kommunstyrelsen. Vi vill att nämnderna ska veta vad man har att jobba med, säger Kenth Williamsson (S)

– Du menar då att SKL prognoser som sedan blir en förhandling med två parter, den förhandlingen är att vi ska öka på lönekostnader. Jag förstod inte riktigt vad du sa. Vi har sökt med ljus och lykta på kommunkontoret efter de här 5 miljonerna. Ni har inte ens fått igenom budgeten på regeringshåll, säger Ulf Abrahamsson (C).

– Gert gjorde en utmärkt presentation. Yrkar bifall till femklöverns förslag, säger Jenny Larsen (KD). Det är så att vi tidigare hr haft en annan modell hur vi hanterar pengarna in till skolan. När vi jämför pengarna vad vi har till varje elev, per barn, så kommer det bli en max skillnad på 100 kronor i kostnaderna, säger Jenny Larsen (KD)

– Jag trasslar inte in mig i lönediskussionen. I mitt tidigare anförande var jag noga med att vi skulle ha så gemensamma förutsättningar som möjligt. Vi har varit noga att plocka fram en budget som håller. Statsbidrag är lurigt. Dessa 5 miljoner (Vetlanda, Nässjö, Gislaved, Habo sitter S i olika konstellationer) räknar inte med att pengarna kommer. Jag har skrivit till finansdepartementet och de är lika frågande som våra grannkommuner. Olika regleringar i 2017 har vi fått. Socialdemokraterna i Vaggeryd och Stefan Lövén verkar vara de som vet att vi får 5 miljoner i statsbidrag.

– Yrkar bifall till femklöverns budget, Kristin Stark (MP).

– Yrkar bifall till (S) förslag i sin helhet. Lite spännande att höra här att ni på femklövern är frustrerad att peta i en annans budget. Ni ska ha igenom budgeten, chansen eller möjligheten att knäcka den är inte så jättestor från alliansen sida om det finns någon allians kvar förresten. Det är väl ingen som svarar dig Gert om du ringer finansdepartementet, säger Roger Ödebrink (S).

– Gemensamma planeringar och förutsättningar. En del är att göra vad andra tycker och tänker med detta. Vi har fått lite input. Är inte samma sak som att lägga en gemensam budget. Jag har haft ett resonemang med andra partier. Det har jag hanterat ansvarsfullt. Ni har musslat. Jag har frågat (V) och (SD), säger Roger Ödebrink (S).

– Han sa att han hade fått input från (SD), men inte (V), säger Lennart Karlsson (V).

– Vad har (V) för åsikt? säger Roger Ödebrink (S)

– Input ifrån (SD), inget input ifrån (V), det finns inspelat, säger Lennart Karlsson (V)

– Jag börjar att yrka bifall till (S) budget. För besparningskraven som är satt på kultur och fritidsnämnden är hårda mot oss, säger Tuula Ingner (S).

– Det här känns som en märklig fullmäktigedebatt för här diskuterar vi inte sakfrågorna. Det skiljer 6 miljoner på våra budgetar. Vi känner ingen tveksamhet om det inte kommer statsbidrag. Vi är inga musslor, det här trams. Vi har varit aktiva i den diskussionen, säger Kenth Williamsson (S).

– (SD) har inte lagt något budgetförslag, vi såg vad som hände förra året, vi hade förhoppningar om att det fanns två förslag att välja på. Nu kan man se här att när ni kommer med ert förslag som inte är finansierat, ska man finansiera detta med lån? Känns oseriöst. Gert söker majoritet för budgetarbetet. Sen att det inte är något samarbete, men vi har större möjlighet att få igenom någonting. Vill (S) få igenom ert budgetförslag, kunde ni iallafall lyssna av med oss. Om ni hade gjort det så hade vi säkert avvägt frågan på ett annat sätt. Ni kanske tycker det är ett säkert kort att dra till med ett budgetförslag på extra miljoner för att vi ska rösta på ert förslag, säger Jan-Olof Svedberg (SD).

– Jag ska börja med att yrka bifall till (S) förslaget som Kenth med flera har informerat oss och vår ekonomichefs arbete. Som socialdemokrat känner jag mig trygg med att vi har en rödgrön regering. Vi prioriterar resurser till kommuner och regioner. Vi har fått särskilda pengar för att möta behoven för de flyktingar som kom 2015. De människorna här behöver vi, men vi måste också ge dom förutsättningar. Som sagt var är det skillnaden mellan att sitta i den här kommunen med en socialdemokratisk regering, säger Carina Ödebrink (S).

– Jag yrkar bifall till (S) budgeten. Det var mycket som sas och mycket man funderar på. Gert, klart att vi i (S) ska lägga inspel, klart vi lägger egen budget. När budgetdebatten är politiken som bäst. Vi är inte rädda för att bygga. Det blåa laget liksom (SD) har även lagt budgetmotioner att man vill sänka pengar till kommuner. Det är det som våra kommuninvånare måste få se. Vi kommer att lägga skilda budgetar, säger Annelie Borgström (S).

– Jag yrkar bifall till femklöverns budget. Tacksam att vi äntligen kommer igång i Bullerbyn, Atcha Adinda, (L)

– Jag vänder mig till dig Gert, då du är på hugget. Hade ni lagt fram en treårsbudget kunde vi gjort en tillsammans med ekonomichefen. Låga resultat, ligger inte ens i närheten av 2% överskott. Det är faktiskt vi som har lagt en 2% överskottsbudget under en lång tid. Med god ekonomisk hushållning är det ingen som slår oss på fingrarna, säger Kenth Williamsson (S)

– När Gert tar till en röstton om att vi inte har lagt en treårsbudget, jag sa till Allan att kommunallagen att budgeten ska vara treårig. Man ska vara lite försiktig när ni tar de här diskussionerna. Som majoritet så har man tillgång att få allt framräknat av ekonomichefen, det borde ni ha respekt för, säger Berry Lilja (S)

– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Vi är klart nöjda med budgetarbetet. Självklart blir det en tuff framtid. Gäller att vi har teamwork, säger Anki Löfstedt (M)

– Kanske dags att runda av debatten. Två budgetförslag, det ena är inte helt fullt finansierat. Jag tycker att majoriteten ligger nära och ekonomichefen är till för alla. Sanningen är att ni har inte frågat hur ert budgetarbete kommer att påverka. Jag avslutar debatten med att Gunnar Hedlund (gamle centerpartisten) att man ska inte sälja skinnet för man fällt björnen, säger Gert Jonsson (M)

– När vi satt på budgetplaneringen fick vi 1,9 miljoner. Är du så bekymrad över vår budget. Ni ska göra effektiverinseringar på så mycekt under de kommande åren. Eller så får ni göra skattehöjningar. Vi har inget större problem än er, säger Berry Lilja (S).

– Oerhört fräckt att kalla vår budget ofinansierat. Fräckt av er när vi lägger en tuff och offensiv budget. Ni ska spara 10 miljoner. Vi tycker inte att det behövs mer försämring i vår verksamhet och därför lägger vi en verksamhet som gör våra nämnder trygga, säger Kenth Williamsson (S).

Punkten ajouneras…. Fem minuters paus (klockan 21:39)

Röstning. 20 JA till Femklöverns budget. 14 röster till (S) budget. 6 röster avstod röstning (SD och V)

Budgetanslag till kommunens revisorer för budgetåret 2018
Fullmäktige-JA till punkten

Budgetanslag för Vaggeryds kommun per april 2017
Flertalet är uppe i talarstolen och informerar och debatterar förslaget. Kommunfullmäktige betonar vikten av att budgetföljsamheten ägnas hög prioritet i nämnderna, så att kommunens finansiella mål nås vid årets slut. Fullmäktige beslutade, efter röstning, att Barn- och utbildningsnämnd samt socialnämnd ombeds återkomma till kommunfullmäktiges sammanträde senast den 30 oktober 2017 inkomma med plan som innehåller åtgärder för att nå en budget i balans. Röstning blev 22 JA och 18 NEJ.

Motion – Höj trafiksäkerheten för gående genom blinkande övergångsställe vid Storgatan i Skillingaryd
– Hög hastighet och jag tycker att man behöver titta på detta omgående. Bra om tekniska arbetar fram detta fortast möjligt, säger Gert Jonsson (M). Fullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

Motion – Utbyggnad av gång och cykelvägsplan i Vaggeryd
– Tackar alla för stödet. Yrkar bifall, säger Anna-Karing Slunge (S). Fullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag

Motion – Ställplats för husbilar i Vaggeryds kommun
– Jag vill tacka kommunstyrelsen för snabb behandling. Bifall till förslaget. Jag har mött många personer som varit positiva till motionen, säger Gunilla Otterberg (M). Fullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

Inlämnade motioner
Jämställda löner inlämnad av (S). Kenth Williamsson redovisar motionen.
– Det var ett inslag på SVT Jönköping gällande kommunanställda kvinnor och män. Enligt det här inslaget var skillnaden här störst och vi var sämst. Remitteras till kommunstyrelsen för beredning.
Bygga trähus inlämnad av (L), remitteras till kommunstyrelsen för beredning.
Trafiksäkerheten vid avfarten till Badplatsvägen inlämnad av (L) remitteras till kommunstyrelsen för beredning.
Personalpolitik kommunanställda inlämnad av (MP) remitteras till kommunstyrelsen för beredning.
Förbifart Bondstorp inlämnad av (V) remitteras till kommunstyrelsen för beredning.
Omklädningsrum IP Vaggeryd, remitteras till kommunstyrelsen för beredning.
Ta bort Fenix och flytta högstadieskolan, remitteras till barn- och utbildningsnämnden.
Tillstånd för att inneha höns inom detaljplanerat område, remitteras till miljö- och byggnadsnämnden.

Frågestund
Inga skriftliga frågor har inkommit. Sven-Gunnar Sundkvist, åhörare, är boende i Vaggeryds norra del vill väcka en sak – Stationsgatan i Vaggeryd går från storgatan ner till järnvägsstationen. Där finns snedparkering. Det har inte blivit så bra. När man ska backa ut får man ha ögon överallt. Folk bryr sig inte om det här. Ska ni fundera till om man kan återgå till vad som var tidigare. P-O Toftgård, ansvarig för tekniska utskottet svarar att den här frågan har varit om parkeringar länge. Från tekniska utskottet ska vi göra en trafiksäkerhetsplan nu.

Christer Holmgren, fullmäktiges ordförande, hälsar alla välkomna. Idag finns det 38 ordinarie ledamöter, en ersättare samt fem åhörare på dagens fullmäktige. 

Christer Holmgren hälsade alla välkomna och inleder fullmäktigemötet att det är speciellt dag idag då vår kommundirektör avser att gå i pension. Bengt-Olof välkomnades fram och fick presenter och applåder. Tacktal hölls av den blivande pensionären

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *