Nyheter

Direktrapportering från kommunfullmäktige

Nyheter Klockan 17.00 startar månadens kommunfullmäktige i kommunhuset i Skillingaryd. Vi rapporterar direkt under kvällen.

Valärenden
Fredrik Nord avsäger sig som ersättare i kommunstyrelsen. Fullmäktige väljer Jan-Erik Aronsson till Fredriks ersättare.
Fullmäktige väljer Katarina Gustavsson (S), Hok, till revisor fyllnadsval.

Översyn av benämning för valdistrikten
Fullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsen förslag.

Flytt av upprättande och antagande av detaljplaner från miljö- och byggnämnden till kommunstyrelsen
Fullmäktige yrkar bifall enligt kommunstyrelsens förslag.

Köp av fastighet, Jönköpingsvägen 2A, 2B, 2C i Vaggeryd

Gert Jonsson (M) Det här ärendet har gått fort. Vaggeryd växer våldsamt och strategisk mark måste vi ha.
Fullmäktige beslutar att godkänna köpet

Generell borgen för Vaggeryd-Skillingaryd Bostad AB
Fullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsen förslag att godkänna ökad borgen

Årsredovisning 2016 för Stiftelsen Regementsheden, Skillingaryd
Kommunfullmäkte beviljar styrelsens ansvarsfrihet. Återremitterad och fullmäktige har att ta ställning till att godkänna årsredovisningen.
Ulf Abrahamsson (C) Jag hade inga frågeställningar och nu ska vi gå till beslut. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens beslut. Det har tagit sin tid att få fram siffrorna. Alla som jobbar ideellt märker att det ibland är tungt och otacksamt. Samtidigt beror det på att fullmäktige har frågor runt hur det här ligger till i ekonomisk aspekt. Jag tycker att vi borde lyfta frågan så att vi lätt kan följa de kommunala medlen.
Mats Oskarsson (M) Det är precis som Ulf säger. Vi vet lite mer nu. Vi har också kommit fram till regementsheden. Vi vill ha fram mer info. Vi har beslutat att vi ska ha det.
Fullmäktige beslutar att bevilja ansvarsfrihet för regementshedens styrelse.

Inkomna motioner och medborgarförslag
Medborgarförslag Åtgärda arbetsmiljöproblemet på Fågelforsskolan 6-9
Bifall till kommunstyrelsens förslag

Medborgarförslag Erbjud fritidsverksamhet i Åker och Svenarum
Jenny Larsen (KD) Varför vi delar på det nu är att när vi omorganiserar skolan till F-3 enheten var det en planerad förändring i Åker-Klevshult. När vi fick det här förslaget såg vi ur ett landsbygdsperspektiv att det blev långa resor. Det är lite skillnad på hur Svenarum är lokaliserad därav anledningen att vi göra lite olika på dessa ställen. Bifall till kommunstyrelsens förslag.
Roger Ödebrink (S) Yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Reflektion som hänger ihop med det som varit tidigare. Det här är ett medborgarförslag och det här gick väldigt fort. Här är hur:et redan ordnat. Ganska så snart insåg förvaltningen att detta var snett så de vek ner sig. Vad och hur skulle nu förvaltningen hanterat om vi sagt nej. Ibland får man tänka till på den här behandlingsformen, hur och vad tar vi beslut på i fullmäktige.
Fullmäktige yrkar bifall till kommunstyrelsen förslag.

Sex timmars arbetsdag på prov motion inlämnad av Martin Damberg (V)
Ann-Katrin Löfstedt (M) Jag yrkar bifall till kommunstyrelsen förslag att avslå motionen. Ansträngd budget.
Röstning ska det bli i frågan. (S) ajounerar sig och behöver snacka ihop sig 5 minuter. Fullmäktige beslutar att avslå motionen med siffrorna 38 ja mot 3 nej enbart (V) röstade för sitt förslag. Reservation för beslutet lämnar (V).

 Ny upphandlingsmodell motion inlämnad av Kenth Williamsson (S)
Fullmäktige beslutade att bifalla motionen

Lokalisering av Småland Miljö AB:s återvinningsanläggning inlämnad av Kenth Williamsson (S)
Kenneth Åberg (S) 
Katastrofen var ett faktum i Vaggeryd för ett år sedan. Motionen som är lämnad av oss handlar nu om anläggningen vid Spångagölen. Vilka kontakter har tagits med företaget som drabbades? Jag förutsätter att kontakt har haft med företaget efter en sån stor katastrof. Hur ser man på verksamhetens framtid. Vad som har framkommit i dessa samtal?Gert Jonsson (M) Allvarlig händelse i september och det var ett häftigt händelseförlopp. Fantastisk räddningtjänst och samarbetet med kommunen har vi redogjort för hur arbetet har gått till.
Kenneth Åberg (S). Vi har ändå lagt en motion och den här frågeställningen är verkligen befogat. Det här var ett högst naturligt tillfälle. Många står bakom denna uppfattning. Vi lever 2017, vi är en kommun där miljöfrågorna står överst på agendan. Framtida lokaliseringen – hur ska vi göra?
Gert Jonsson (M). Motionen är inlämnad 11 januari. Min roll är att hantera motionen. Jag ska hantera alla motioner på ett objektivt sätt. Konstigt att man klandrar mig att jag inte gjort mitt jobb.
Kent Williamsson (S) Vi är mycket kritiska till hanteringen. Vi kan konstatera att det gått lång tid. Miljökonsekvenserna blev negativa. Det här är en viktig motion. Är det så att man avslår motionen för att man tycker placeringen är lämplig?
Stig-Göran Hultsbo (MP) För mig och (MP) var detta en väldigt viktig motion. Vi funderade själv på om placeringen var rätt. Går från en lämplig plats till olämplig plats. Vi minns rökpelaren. Motionen var motiverad.
Kenneth Åberg (S) Jag trodde vi var en smidig kommun. Yrkar bifall till motionen.
Gert Jonsson (S) Min fråga kvarstår, varför gjorde ni ingenting på hösten istället? Icke en enda signal.
Kenth Williamsson (S) Jag kan konstatera att det är en skillnad i era åsikter. Jag delar din syn, Stig-Göran Hultsbo.
Johnny Wackt (KD) Jag tycker att den här motionen inte är fel. Men den är ställd i fel forum och den är inte relevant. För kommunen har inte med anläggningen att göra. Lokaliseringsprövningen ligger hos Länsstyrelsen. Ni skulle skrivit till Länsstyrelsen istället. Ni sätter orimliga krav på nämnd och kommunstyrelsen. Där finns ett bygglov och tillstånd idag och vi diskuterar det i nämnden. Vi har ingen annan plats i kommunen för anläggningen.
Fullmäktigeledamöterna röstar. Ja 22, Nej 15 och 3 avstår. Fullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag. 

Roger Ödebrink (S) Nu låter det som vi agerar i affekt mer än vad vi tänker. Vi i (S) avgör hur vi hanterar frågan. Jag noterar med tillfredställande att (MP) tycker motionen är bra. Nu blir det i mina öron när ks ordförande ska säga att vi ska agera. Vi ska inte springa i korridorerna där vi springer på bollar som knappt är slagna. Är det så att det är en allmän mening att motionärerna ska driva detta
Gert Jonsson (M) Det jag försöker säga femtielfte gången nu ska remissinstanserna ska ha sin gång. Varför gjorde ni inte det? Före motionen fanns det ett utrymme.
Kenth Williamsson (S) Om du tyckte att det var ett problem kunde ta kontakt med mig. När det gäller yttrande skulle det senast vara inne 30 maj? I såfall verkar det som en väldigt sen tid med tanke på att vi skrev motionen i januari. 

Nattis – Motion inlämnad av Martin Damberg (V).
Jenny Larsen (KD) Jag yrkar bifall.
Klas Gustavsson (V) Jag yrkar bifall till motionen.
Roger Ödebrink (S) Jag yrkar bifall. Att barnskötare ska sova hemma hos familjen. Finns inte med i handlingarna vad som ingår i femklöverns 400 000 kronor.
Gert Jonsson (M) Vi hanterade frågan i samband med budgeten och när vi diskuterade detta såg vi det som en försöksverksamhet. Vi har lagt 400 000 kronor.
Roger Ödebrink (S) När vi nu bifaller motionen börjar arbetet om hur det ska utföras.
Fullmäktige beslutar att bifalla motionen enligt kommunstyrelsen förslag. Tilläggsyrkande från Klas Gustavsson (V) på 3,2 miljoner kronor avslogs efter röstning av ledamöterna. 
22 ledamöter sa ja, tre sa nej och 16 avstod.

Avgiftsfri frukost i grundskolan – Fullmäktige lämnar detta till BUN för sedvanlig handläggning

Ormhållning – Fullmäktige lämnar detta till kommunstyrelsen beredning och sedvanlig handäggning

Biblioteket – Fullmäktige lämnar detta till kultur- och fritidsnämnden beredning och sedvanlig handläggning

Elevpengarna – Fullmäktige lämnar detta för beredning till kommunstyrelsen

Stiftelsen Regementsheden
Bengt Dahlqvist undrar om det finns frågor som kvarstår angående stiftelsen. Överraskad att jag behöver komma hit en andra gång och förklara.

Mats Oskarsson (M); – Mycket frustration hade vi sluppit om vi hade fått svar på frågorna direkt. Jag vill veta, tidsbron redovisas med antal besökande. Vad har tidsbron med regementsheden att göra?

Bengt Dahlqvist (M); – Tidsbron behöver ha någon huvudman bakom sig. Stiftelsen och Miliseum tyckte det var självklart att vi skulle backa upp dem. Vi backar upp dessa så gott det går.

Leader Västra Småland
Sofia Skörde från Leader Västra Småland informerar om föreningens verksamhet och hur man kan söka EU-stöd för att utveckla landsbygdsområden. 36,6 miljoner finns att söka. Kommunen är medfinansiär och 261 000 kronor om året står Vaggeryds kommun för. Projekten som fått Leader-stöd under året i kommunen är Skaparverkstad, Säkerby, Byarums Hembygdsförening och Ekhults Missionshus.

41 tjänstgörande ledamöter finns på plats.

Kommunfullmäktiges ordförande Christer Holmgren hälsar alla välkomna till kvällens fullmäktige.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *