Nyheter

Död hand över skjutfältsfrågan

Nyheter Berry Lilja (S) lämnade in en interpellation om influensområdet utanför Skillingaryds skjutfält till kommunstyrelsens ordförande för besvarande inför ledamöterna vid kvällens kommunfullmäktige.

– Antingen få bort alla restriktioner utanför skjutfältsområdet eller lägga ner. Det har inte hänt så mycket, utan jag tycker att femklövern har visat passivitet i den här frågan. Jag vill att fullmäktige ska driva detta gemensamt. Min fråga är varför denna stora passivitet och vad tänker kommunstyrelsens ordförande göra i denna fråga, undrar Berry Lilja (S).

– Tack för att du tar upp det här som en interpellation. Verksamheten på Skillingaryds skjutfält ska inte påverka bostadsbyggande. Bygglov har inte givits och det är inte heller förenligt att vi ska kunna bo och leva på landsbygden. Jag har besökt området mycket och försökt att lära sig historien, lyssna på de som bor i influensområdet. Jag har aktivt deltagit i samrådet med försvaret, flertalet telefonsamtal med Länsstyrelsen, jag har jobbat tidigt med riksdagsmannen Mats Green (M). Vi har besökt andra bostadsområden nära skjutfält. Oviljan har inte varit på vår sida, men till slut fick vi träffa försvaret. Resultatet blev magert och tydliggjorde problematiken i den komplexa och vissa fall motsägelsefulla lagstiftningar som inte är kompatibla med verkligheten, säger Gert Jonsson (M).

Gert förklarar vidare att bullerlagstiftningen ska få sig en översyn om alliansen kommer till makten i höst och avslutar med att framsteg har gjorts inom skjutfältets gränser, där avtal om cykelvägen mellan Skillingaryd och Tofteryd nu är klar vilket gagnar för en positiv utveckling av hela bygden.

– God och aktiv dialog tillsammans med viktiga lagändringar är en väg fram där alla blir vinnare, avslutar Gert Jonsson (M).

– Tack för ditt svar även om innehållet kanske var lite klent. Kommunens utveckling är för viktig för att kunna stoppas av restriktioner från skjutfältets verksamhetsområde. Vi har gjort ett flertal aktiva åtgärder när vi satt vid makten här i kommunen. Förra mandatperioden gjordes att man tittade på industribuller, hamnar var det tal om då, men skjutfältet var man inte intresserad av att få med. Jag delar din uppfattning om att gränser kan flyttas hur som helst. Både Skillingaryd och Vaggeryd låg i bullerzonen, men rätt var det är så flyttar man linjerna för bullernivåerna. Jag tror inte att det behövs ett alliansstyre, och vill inte heller har det, men det vore bra om Green (M) drivs, men det har inte varit uppe i utskotten nu, så det händer inte så mycket aktivitet. Min uppfattning är att det har hänt för lite, säger Berry Lilja (S).

– Du gjorde mycket bra när du jobbade med försvarsmakten. Vi var inte överens när vi gjorde översiktsplanen. Det är väl det som är poängen. Vi måste hålla ihop, sedan förankning i regionen, därefter på riksdagsnivå. Motsättningar i miljöbalken och PBL, gör att lagstiftningen hålls fast och rör till, säger Gert Jonsson (M).

– När jag fick ett mail från Christer Holmgrens fru att (L) har motionerat om det här i riksdagen, vi jobbar fortfarande brett i politiken, men man lyckades inte komma runt lagstiftningen och just försvarsmakten är att deras styrka har inte blivit mindre med åren. I mitt huvud är övningsverksamheten här inte kommer att minska. Man ville inte diskutera frågan innan man hade något nytt försvarsbeslut. Vi får inte ge upp det här, gör det inte till en partipolitisk fråga. Vi jobbade stenhårt med den här frågan i fyra år. Det är hopplöst att jobba med myndigheter, säger Berry Lilja (S).

– Det krävs en samlad riksdag för att ändra, men visst måste vi kunna kroka arm, så det blir en ändring, menar Gert Jonsson (M).

– Försvarsmaktens ställning är stark. Jag och Gert var nere och träffade tjänstemän och politiker vid Revingehed där man hade en översiktsplan där man kunde bygga och få tillstånd och där sa man att det är viktigt att vara överens för att få en ändring. Jag tror att vi på alla sätt försöker komma fram i frågan. Thomas Strand (S) sitter försvarsutskottet och han är alltid beredd på att hjälpa till. Ska vi lyckas måste vi gå samman, säger Kent Williamsson (S).

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *