Nyheter

Dyra dagar för Waggeryd Cell

Nyheter Waggeryd Cell som tillverkar pappersmassa (Bctmp) för mittskikt i kartong är en industri med hög energiförbrukning så elpriserna de senaste dagarna kostar på.

Produktion vid Waggeryd Cell

Från att ha haft en elnota på cirka 200.000 kronor/dygn så nästan femdubblades det under gårdagen till en miljon kronor.

– Det är en extrem situation, säger Thomas Sandstedt som är vd på Waggeryd Cell. Det är ett problem att det saknas långsiktighet i energipolitiken som ger klara spelregler över tid. Sverige behöver en ökad kraftproduktion menar han.

Kan ni stoppa produktionen om det blir dessa kostnader?

– Visst kan man stoppa delar av produktionen, menar Thomas Sandstedt men det är stora risker med det. Det kan ju uppstå problem med maskinutrustningen när det är kallt och produktionen ska återupptas. Det blir dessutom ett produktionsbortfall som man inte har råd med när orderböckerna är fulla och kunderna väntar på leverans.

Hur ser du på era möjligheter att fortsätta leverera under rådande förhållanden?

– Vi har en produktionsplan och den håller vi oss till, avslutar Thomas Sandstedt.
Han tror också att de senaste dagarnas priser inte kommer att vara över tid men att det säkert kommer att vara några dagar då och då under vintern som innebär ökade elkostnader. Dock inte i den storleken som till exempel i måndags.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Dyra dagar för Waggeryd Cell

Känner mig hedrad att som kommunstyrelsens ordförande i Vaggeryds kommun ha det stora förtroendet att kunna styra energimyndigheten och svensk lagstiftning samt att inleda utbyggnaden av ny kärnkraft och att ha skrivet MP:s energipolitik.

Sanningen är väll att Waggeryd Cell har med hjälp av Gert Jonsson juridiskt brutit sig ur Vaggeryds Energi som kommunalt elbolag. Med andra ord har man försuttit möjligheten till bra långsiktigt elavtal som jämnar ut dalar och toppar.

Men det är väl kul att få bidra till Vattenfalls övervinster. Det var någon som sa att det är kul att få betala höga skatter.

Mer vindkraft löser problemet enligt Gert på Miljöpartiet, eller var det Moderaterna? Inte alla industrier som klarar en femfaldig ökning av elpriserna. Det här är inte en framtida dystopi utan den (o)miljövänliga elbristen är här i dag.

Nu säger de att det inte blåser, och därför får vi inte någon el. Kunde inte MP räknat ut detta och rustat upp kärn-vattenverken?

Men snälla du, vi i detta land får inte ett öre av det som vindkraften producerar i el.
Allt går till riskkapitalbolag utomlands som sen säljer det till hutlösa priser till sina kunder, vilka vi iSverige inte är.

Det enda vi får av vindkraften är förstörda naturvärden och liv.

I Skåne eldas det med olja i kraftverk för att skickas till Polen.

I Sverige har det stängts ner 6 av 12 kärnkraftverk.

Alltså regeringen är inte intresserad av att vi ska ha tillräckligt med el för de som bor här i landet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *