Nyheter

Dyraste elpriset för året

Nyheter Under dagen är det vindstilla och det innebär höga elpriser, framför allt för oss i den södra delen av landet. 

Vattenkraftproduktionen är i norr och den största elkonsumtionen är i södra delen av landet. Elen ska transporteras långt och det finns överföringsbegränsningar vilket gör att elen är dyrare i södra än i norra landet. Samtidigt som export till Europa driver upp priserna. Enligt riksmedia har Frankrike halverat sin elexport jämfört med föregående år och Sverige producerar mycket vilket har genererat att vi har blivit Europas största nettoexportör av el, vilket Reuters rapporterade om tidigare i veckan.

I slutet av november 2011 delades Sverige in i fyra olika elområden, Luleå, Sundsvall, Stockholm och Malmö. Dessa områden kan ha olika elpriser beroende på utbud och efterfrågan. I norra Sverige brukar det vara överskott av el medans i södra Sverige brukar det vara underskott. Detta skapar stora prisskillnader beroende på vilket elområde man bor inom. 

Elprisområde 3 är större delen av Vaggeryds kommun och gränsen till elprisområde 4 går strax strax söder om Klevshult vilket innebär att Värnamo kommun ingår i elprisområde 4 (Malmö). 

Högsta timpriset för elprisområde 4 är under fredagskvällen då det är 572,12 öre per kilowattimme, vilket innebär Värnamo kommun. I augusti 2021 var genomsnittliga månadspriset 85,53 och hitintills är snittet 157,05 öre per kilowattimme för augusti 2022.

I Vaggeryds kommun noteras högsta pris per timme också under fredagskvällen då det når 441,78 öre per kilowattimme, där genomsnittliga månadspriset har ökat från 67,11 öre/kilowattimme (augusti månad 2021) till 107,37 öre per kilowattimme för augusti 2022. 

Fotnot: Bakgrunden till att Sverige delades in i olika områden är en anmälan av Svenska Kraftnät till EU-kommissionen från Dansk Energi. Dansk Energi protesterade mot att exporten av el till Danmark begränsades då det svenska stamnätet inte räckte till för att transportera el. EU-kommisionen ställde krav på Svenska Kraftnät att överföringsbegränsningarna skulle genomföras på annat sätt och därför delades Sverige in i olika elområde. 

Var elproduktionen kommer ifrån under dagen

Elprisområdet delar våra kommuner

Taggar

Dela


6 reaktioner på Dyraste elpriset för året

Vem räknade ut att det är billigare med vindkraft när de står still men vi har Trollhättan kraftverk här som levererar någon som missat det i Stockholm?

Flera kärnkraft i Europa står stilla nu. Det är för varmt för att kyla aggregatet. Så kärnkraft levererar inte alltid heller. Och naturligtvis vill bolagen tjäna pengar Det är väl en bra anledning att starta ett? Och det mesta måste underhållas så då blir det paus igen

Problemet med att lägga ner kärnkraft är att vindkraft inte alltid levererar el. Om det inte blåser, så får vi ingen el från vindkraften. Kärnkraften levererar el oavsett väder.

Med vindkraft kommer höga elpriser och rullande nedstängningar att bli vardagsmat.

Högsta timpriset för elprisområde 4 är under fredagskvällen då det är 572,12 öre per kilowattimme
glöm inte på elpriset tillkommer energiskatt 36öre+elöverföringsavgift lägenhet 68,70 öre/villa 24,25 öre kraftbolagens påslag ca 7,5 öre
= 640 öre + moms 160 öre totalt 800 öre /kwh
= 684 öre + moms 171 öre totalt 855 öre /kwh
det är vad vi konsumenter får betalar för elen

Sverige har ingen Elbrist se fakta på https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
idag kl 10.00 levererades till utlandet 68 procent av vad vi konsumerar i område 4, det är samma vatten/vin/sol samt kärnkraft som föra året som producerade elen.
Elpriset bestäms bara av vad elbolagen/producenterna vill krama ut från konsumenterna till sin egen plånbok ingen frågar efter vad pengarna hamnar
Avkastning och utdelning är viktigast för marknaden och kan någon tala om vem marknaden är?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *