Nyheter

Effektivare fullmäktigemöten önskas

Nyheter Hur ska vi skapa, eller rättare sagt, behålla intresset för det ideella arbetet i kommunfullmäktige? Hur får vi den nya arbetande generationen att vilja avsätta tid för detta? Varför anammar vi inte andras arbetsform, med mycket mindre tidsåtgång? Läs Pelle Philips (C) insändare här

Arkivfoto: Pelle Philip (C)

Igår avslutades kommunfullmäktige klockan 23:40, detta tack vare en ensamstående med barn hemma, gick upp i talarstolen klockan 23:20 och vädjade om ett avslut, då hon skulle börja arbeta klockan 06:00. Det fanns även ett flertal diabetiker i salen som hade arbetat hela dagen och sedan skall upp tidigt. Dessa upplever det jobbigt och mår inte alls bra hälsomässigt, att ha dessa sena arbetstider i fullmäktige.

Varför måste våra fullmäktigemöten vara så tidsödande? Vi inom Centern har många unga som intresserar sig för politik, men ser ett rött skynke när det kommer till fullmäktiges arbetsform.

Lösningen måste vara en mer disciplinerad arbetsform och debatteknik. Som det är idag, så finns det en liten hjärntrust, som funnits med länge och har en broderlig tidsödande samtalston. Det går väl an om det är en från varje parti, men när man ser att tre talare från samma parti på listan och man vet att de säger ungefär samma sak och de gör det länge och dessutom ofta begär replik, det är då intresset går ner.

Lösningen måste vara att göra en omvärldsanalys. Titta på våra närmaste kommuner, ha tidsbegränsning, lär politikerna att uttrycka sig kort och kärnfullt. Visst det händer att man måste gå upp och stötta föregående talare, men det får räcka med en som gör det..

Om vi inte gör något, då blir det ett demokratiskt problem, där stora grupper inte får komma till tals. Nuvarande utformning fungerar nog bra för pensionärer, men det är den unga entusiasmen vi vill få fram!

Pelle Philip (C)

Taggar

Dela


2 reaktioner på Effektivare fullmäktigemöten önskas

Pelle, jag håller med dig om att det pratas för mycket om annat än det som är frågan.
Därför påpekade jag igår ett antal gånger att jag tyckte talare kommit långt ifrån ämnet. Samtidigt omfattas kommunens alla områden i en budgetdebatt. Därmed blir debatten omfattande.
Vi har idag en tidsbegränsning i debatterna, det vill säga en replik får vara högst 2 minuter. Det har jag försökt att ha koll på.
Vi i presidiet har ett uppdrag att se efter fler begränsningar och det är på gång. Jag har tittat på närliggande kommuner, samt regionen. Jag ska kalla samman gruppledarna, så vi i presidiet tillsammans med dem kan hitta en vettig väg. Så ha förtröstan, Rom byggdes inte på en dag 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *