Nyheter

Efter år av väntan: Snart kan det byggas lägenheter

Nyheter Detaljplanen Smultronet, den gamla ”kvarnentomten” i Skillingaryd kan snart bebyggas. Grannars funderingar gällande bostadshöjd, trafik och utemiljön har fått svar

Arkivbild. Här kan det snart byggas efterlängtade lägenheter i Skillingaryd

I snart två år har detaljplanen arbetats fram och det är kommunala bostadsbolaget som vill bygga på den aktuella tomten väster om stationen i Skillingaryd. Planeringen blev till slut 24 lägenheter vid Smultronet och en plan för området närmar sig nu sitt slut då granskningsutlåtande är sammanställt och publicerat. 

Det var i mars 2021 som första samrådet skulle göras angående nya detaljplanen. Fastigheten är sedan tidigare planlagd för bostäder men för att möjliggöra högre bebyggelse än vad den gamla detaljplanen medgav var detaljplanen tvunget att göras om. Då, i mars 2021, var tanken att Vsbo skulle kunna sätta spaden i jorden redan 2022, men den demokratiska gången har gjort att överklagan har lämnats in. 

För ett halvår sedan berättade vi att de som yttrat sig i samrådet nu kan granska detta och att antagande görs under kvartal tre, och att kommunstyrelsen ska godkänna densamma ”senare i höst” berättade Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande då. Men granskningshandlingarna är precis sammanfattade och därmed redan en fördröjning och klartecken för Vsbo att bebygga tomten i Skillingaryd. 

Mellan juli till september har samrådet för nya detaljplanen i centrala Skillingaryd varit ute på granskning och synpunkterna har blivit besvarade.

Det är främst grannar som har lämnat in synpunkter och det handlar bland annat om parkeringsrutor, in- och utfarter till nya området. 

Den 16 augusti lämnade granne in synpunkt att ”I vår diskussion som jag haft med kommunen pratade vi om parkeringsrutorna mot Järnvägsgatan skulle bli cykelbana. Enligt ritningar jag har fått så är hela hörnet mot Idrottsgatan avklippta. I nyttjanderättsavtal skulle ytorna bytas vid nästa detaljplan. Kommer vi inte till en gemensam lösning så vidhåller jag mitt avtal”. Kommunen har svarat att ”Förslag till fastighetsgräns utmed Västra Järnvägsgatan – Idrottsgatan har justerats enligt överenskommelse i dialog med sakägaren. Plankartan redovisar därmed ett uppdaterat förslag till fastighetsreglering som innebär att fastigheten Tomaten 8 får mer mark från fastigheten Pålen 1:1. 

Den 1 september har en annan granne lämnat in synpunkt där man vidhåller tidigare uppfattning som var inlämnad i maj 2021 att grönstrukturplanen ska beaktas till gagn för invånare och särskilt närboende ska kunna koppla av och vistas i. ”Tycker det är dags att kommunen tar detta på allvar och att visar att det finns ett miljötänkande värt namnet”. 

Kommunen kommenterar grannens yttrande med att ”Det noteras. Träd, buskar med mera ska bevaras i högsta möjliga mål samt att ny vegetation uppförs inom planområdet”. 

Tredje grannen vill att husen fortfarande ska placeras så långt ner i backen som möjligt för att undvika att huset ska sticka ut i förhållande till nuvarande bebyggelse. 

– Vi förstår inte heller varför trafiken ska vara från Idrottsgatan för att som ni skriver ”infart från Västra Järnvägsgatan bör undvikas av säkerhetsskäl”. Det går ju inte att bygga ytterligare någon infart från Västra Järnvägsgatan . För att komma till Idrottsgatan eller Kvarngatan så måste man passera Västra Järnvägsgatan eller komma uppifrån från Södra Trädgårdsgatan. Alternativt via Thulins gata som redan i dag är en gårdsgata. Det är redan problem med trafik som använder Södra Trädgårdsgatan som genomfartsgata, kör snabbt och helt ignorera korsningarna, skriver grannen i sitt svar på granskningen. 

Kommunen kommenterar den tredje grannens synpunkter med att planområdets omgivning består av en viss bebyggelsekaraktär och en byggnad som ingår i den kommunala kulturmiljön. Planområdet innehåller redan ett befintligt femvåningsbostadshus med tillhörande garage som avviker i skala och karaktär jämfört med befintlig småskalig bebyggelse i omgivningen. Detaljplanen säkrar att komplementesbyggnad placeras minst tre meter från fastighetsgräns och huvudbyggnad minst 4,5 meter. Dessutom regleras närmaste område till fastigheterna Marielund 1 och Smultronet 5 med korsmark på 12 meters bred markyta. Angöring till kvarteret Smultronet rekommenderas ske från Västra Järnvägsgatan, genom Idrottsgatan. I dagsläget angörs befintlig bostadsfastighet inom Smultronet 3 genom en infart från Västra Järnvägsgatan. När Västra Järnvägsgatan kompletteras med gång- och cykelväg bör den befintliga infarten ses över och då bör det även utredas om det finns möjlighet till att angöra även befintliga fastighet genom Idrottsgatan. I övrigt instämmer vi att trafiksäkerhetsläget inom bostadsområdet bör ses över och vissa trafiksäkerhetsåtgärder kan vara aktuella att genomföra. Dessa åtgärder regleras dock inte i detaljplanen utan i annan process genom framtagandet av trafikföreskrifter. 

Även denna underrättelse, i demokratisk anda, kan överklagas och det kan man göra tre veckor efter att protokollet har tillkännagivits och den som överklagar ärendet till förvaltningsrätten ska vara folkbokförd, ger en fastighet och taxerad för kommunalskatt i Vaggeryds kommun. 

 Det är snart fyra år sedan Vsbo lämnade ut nycklarna till hyresgästerna vid Gästgivaren i Skillingaryd, som var byns senaste lägenhetssatsning av kommunala bostadsbolaget, finns att läsa här

Detaljplanen har överklagats och försenats. Nu kanske den blir antagen....

Taggar

Dela


Läs mer

Efter två år: Detaljplan godkändes

1 reaktion på Efter år av väntan: Snart kan det byggas lägenheter

Vsbo hade ingen aning om hur stor tomten var om inte en anställd började undra, begärde ut detaljplanen och såg hur stor den var i själva verket. Då vaknade man till

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *