Nyheter

Efter fem år är LIS-planen antagen

Efter fem år är LIS-planen antagen

Nyheter Det tog sin rundliga tid men nu har kommunfullmäktige antagit den plan plan som ska styra strandnära boende i kommunen.

Den vanligast förekommande benämnningen är LIS,  landsbygdsutveckling i strandnära lägen.
Startskottet för arbetet ljöd redan 2010/2011. Det ursprungliga förslaget ingick i översiktsplanen från 2012 där följande sjöar och vattendrag pekades ut som lämpliga LIS-områden : Långasjön vid Åker, Linnesjön öster om Skillingaryd, Hokaån vid Hok samt östra stranden på Rasjön i Bondstorp.
Men så visade det sig att förslaget var väl sparsmakat i jämförelse med grannkommunerna. Därför tillfördes ett antal strandområden  som sjöarna norr om Vaggeryd samt Skogshyltasjön och Vederydssjön.
I den allra sista vändan ströks dock Skogshyltesjön väster  om Vaggeryd och Käringasjön norr om Vaggeryd från LIS-listan efter ingripande av länsstyrelsen. Tidigare fanns också Långserumssjön med men det gillade inte försvarsmakten.
Kvar finns nu Hokån, Norresjö och Södre sjö, Fängen och Sandsjön, Eckersholmsdammen, Långsjön, Vederydssjön, Rasjön, Långasjön vid Åker, Linnesjön samt Bråtagölen väster om Svenarum.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *