Nyheter

Efter SVT:s granskning: Så är PFAS-nivåerna i kommunen

Nyheter Enligt en undersökning utförd av SVT så dricker hundratusentals svenskar förorenat vatten. Men i Vaggeryds kommun ligger mätningarna på godkända nivåer.

Genrebild. Foto: Henrik Skoglund

PFAS-ämnen har skapats för att stöta bort fett och smuts från bland annat stekpannor och funktionskläder. Studier har dock visat att ämnena kan vara skadlig för hälsan, bland annat cancerframkallande, och från och med 2026 sänks den tillåtna halten PFAS i dricksvatten från 90 nanogram per liter till 4.

I en granskning av kommunernas vattenverk som SVT gjort framkommer att många kommuner fortfarande ligger högt över gränsen. Vaggeryds kommun är dock inte med i granskningen, men när vi ställer frågan så berättar VA-chefen Teo Magnusson Bejving att man gör mätningar här också.
– Med start 2022/2023 har vi börjat göra prover för att spåra PFAS mer frekvent och enligt provtagningsschema. Vi provtar både grundvatten och dricksvattnet i Vaggeryds kommun kontinuerligt enligt provtagningsschema och vi följer upp trendbrott.

Han berättar vidare att man detekterat PFAS på vissa ställen i kommunen, men att dessa ligger under gränsnivåerna.
– Det är bra resultat i Vaggeryds kommun generellt och primärt visar proverna på lägre resultat än 0,2 nanogram per liter.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Efter SVT:s granskning: Så är PFAS-nivåerna i kommunen

Thomas tillägger. Myndigheterna i Danmark startade en stor undersökning (2023) för att mäta PFAS på rotorbladen, i vattnet, gräset och så vidare. Detta skedde efter att 180 kor som betade på Västjyllands ängar innehöll höga halter av PFAS.

Vindkraft innehåller PFAS. Så man tillför PFAS ute i naturen med hjälp av vindkraften.

Redaktionen tillägger: Naturskyddsföreningen skriver: Det finns inget som talar för att just vindkraft skulle vara en betydande utsläppskälla för PFAS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *