Nyheter

Ekonomiskt bistånd flyttas till AME

Nyheter Under kommunfullmäktige i måndags blev det tuffa diskussioner om att flytta ekonomiska biståndsverksamheten till Arbetsmarknadsenheten. "Hån mot socialtjänsten" och ”De kan inte ens sköta campingen på Hjortsjön, hur ska det här bli då?” var några av motståndarnas försvarstal till att inte omorganisera.

Arkivfoto

Kommunstyrelsens förslag har sedan tidigare Jan-Olof Svedberg (SD), Ulf Abrahamsson (C) och partikamraten Pelle Philip reserverat sig mot och det skulle även under fullmäktigekvällen bli debatt om flytt av denna enhet från socialtjänsten till arbetsmarknadsenheten.

– Yrkar bifall, börjar Gert Jonsson (M) i talarstolen i Folkets hus i Vaggeryd.

– Även om jag står här hela natten så kanske vi inte vinner det här. Grundläggande felet är att kommunstyrelsens tar över en sån här förvaltningsdel. Det här är socialnämndens kompetens. Gert, du får ursäkta, alla som har varit med om hur vi gör med det här ekonomiska. Organisationen ska vara kvar på socialnämndens, det är där kompetensen finns. Sen är det otroligt viktigt att vi har civilisamhället, arbetsmarknadsenheten och andra organisationer som jobbar med personer som har har bidrag. Bifall till mitt förslag. Det här är ett stort hån mot socialtjänstens arbete, säger Ulf Abrahamsson (C) som var en av kommunstyrelsens ledamöter som reserverade sig mot beslutet sedan tidigare.

– Jag yrkar på Ulfs förslag. Jag är väldigt orolig för det här. De som jobbar där, ska de behöva ge bistånd till de som får bistånd under samma tak?  Det här går inte ihop sig för mig. Arbetsmarknadsenheten klarar inte att sköta Hjortsjöns camping, hur ska de nu sköta om ekonomiska biståndet? Det går inte, menar Lennart ”Charlie” Karlsson (empartiet).

– Andra kommuner har lyckats väl med att få ut dessa i sysselsättning. Bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Kenth Williamsson (S).

– Yrkar bifall till Ulfs förslag. Jag kan inte se varför socialförvaltningen inte kan sköta om det här? Sen kan vi även se att om det ska ligga på  samma enhet, fysisk plats, att de ska ha så nära kontakt att det blir kompisgrejer. Det är inte bra att ha det på det viset, säger Jan-Olof Svedberg (SD).

Gert Jonsson (M) påpekar att ärendet i socialnämnden var det ingen som reserverade sig mot så en enig nämnd säger mycket om hur de vill ha det.

I förslaget som nu klubbades igen var att kommunstyrelsens blir beslutande nämnd och arbetsmarknadsenheten svarar för verksamheten och uppgifterna inom följande områden; beslut och handläggning av försörjningsstöd, ekonomiskt bistånd, dödsboanmälan, skuld och budgetrådgivning, hantering av beslut om hyresgarantier.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Ekonomiskt bistånd flyttas till AME

Botten är nådd! Hur kan man va så dum så man klubbar igenom ett så urbota korkat förslag? Det är sannerligen så att ansvariga inte en endaste gång i sitt liv behövt kröka ryggen och söka hjälp från socialen. För har man gjort det så förstår man varför detta kommer sluta i jäv-situation och katastrof! AME är redan ett ställe baserat på kompis-& relationssystem. Sanna mina ord, det här lär ansvariga få ångra

Riktig Kalle Ankadebatt i ankdammen, självklart ska ekonomiskt bistånd ligga under socialnämnden. Hur tänker ni när verkställigheten även ska vara de som tar besluten? Nä man ska inte blanda ihop äpplen o päron….håller med Ulf Abrahamsson att detta är ett stort hån mot socialtjänstens arbete!

Nu är det ju faktiskt så att socialnämnden var en bidragande faktor till att detta drevs igenom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *