Nyheter

Elever på studiebesök på Uppåkra

Nyheter Det stod företagsbesök på schemat för Hjortsjöskolans elever.

Två grupper delades klassen in.  [1/7]

Jörgen Rydén informerar tjejerna om jobbet på industri  [2/7]

Tjejerna ställde bra frågor till Jörgen  [3/7]

Izabelle Nilenfjord och Alva Morgander  [4/7]

Hur en avdelningstavla är uppbyggd visar Jörgen  [5/7]

Mika Ojala, Ida Dresselberg och Izabelle Nilenfjord hade många frågor  [6/7]

Jörgen Rydén, verkstadschef, Uppåkra gjorde en intressant träff för klass 8A  [7/7]

Under veckan har 26 stycken från årskurs 8A på Hjortsjöskolan i Vaggeryd fått en inblick i vad industriarbetet innebär. Verkstadschefen Jörgen Rydén visade runt på Uppåkra i Skillingaryd och eleverna var frågvisa.

– Det var inte så smutsigt som jag trodde det skulle vara. Jag trodde att det skulle vara mörkt här inne och ligga metallspån på golvet, säger Alva Morgander från Vaggeryd som fortsätter att berätta att det är första företagsbesöket de gör.

– Vad tjänar man när man jobbar här, frågar Ida Dresselberg.
Jörgen Rydén svarar att man går in med en ingångslön runt 20 000 kronor, sen jobbar vi dygnet runt och skifttillägg läggs ovanpå månadslönen.

– Är det inte jobbigt att arbeta här och får man inte mycket skador, undrar Izabelle Nilenfjord.

– När man är ny på jobbet är det alltid mycket att lära sig och man måste vara försiktig, men vi är duktiga på att jobba med vår arbetsmiljö, svarar Jörgen.

Vid rundvandringen på Uppåkra berättar och visar Jörgen hur maskinerna fungerar och vad artiklarna är till. På Uppåkra finns 100 styrda maskiner. Om en operatör får stopp i sin maskin, går denne till närmaste dator och rapportera detta. Då syns stoppet på den stora bildskärmen som finns på underhållsavdelningen och reparatören går dit och lagar maskinen.

– Kan man bli fast anställd här eller kan man få sommarjobba, undrar Mika Ojala.

– Man måste vara 18 år för att få jobba här hos oss bland maskinerna, men vid loven tar vi in extra personal som kan packa eller montera. Marknaden med CNC utbildad personal är tom, så vill man jobba här tycker jag att man ska välja industriprogrammet, svarar Jörgen.

– Hur äter man här? frågar Matilda Hansson. Jörgen svarar att man kan beställa lunch här och äta i matsalen. Men eftersom vi har flest skiftgångsarbetare så tar man med sig egen mat eller mackor. Vi har ett personalrum som man kan sitta ner tillsammans och äta.

Tjejerna, tillsammans med läraren Henrik Spångberg, går vidare in i fleroperationsavdelningen och frågorna avlöser varandra. Vem vet – i den här skaran finns säkert kommande duktiga CNC operatörer…

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *