Nyheter

Elevernas luft inte åtgärdat – nu väntar vite

Nyheter Ventilationen på Hjortsjöskolan har inte rättats till - nu har kommunen fått föreläggande om vite på hundratusentals kronor

Vaggeryds kommun har fått föreläggande om vite på 400 000 kronor angående ventilationen på Hjortsjöskolan 6–9. Arbetsmiljöverket kräver att åtgärderna ska genomföras innan september månad.

Ärendet gäller ventilationens kapacitet så att uteluftsflödet i lektionssalarna på skolan ska uppnå till minst sju liter per sekund och person och ytterligare tillägg på minst 0,35 liter per sekund och kvadratmeter golvyta. Arbetsmiljöverket menar att luften, som ska förvärmas, ska tillföras på ett sådant sätt att besvärande drag inte uppstår.

I september 2015 gjorde arbetsmiljöverket inspektion av Hjortsjöskolan. Då framkom vissa brister i arbetsmiljön. Personalen upplevde att luftkvalitén inte var tillfredställande och att temperaturen i rummen var ojämna. Den 28 september skickades brev till kommunen angående ovan inspektion och ställde krav på kommunen att åtgärda detta omgående.

I mars 2016 gjorde arbetsmiljöverket ytterligare en inspektion och ingen undersökning var gjord och temperaturen var fortsatt ojämn.

Senaste besöket myndigheten gjorde på Hjortsjöskolan var i februari i år där det visade sig att tidigare brister i inomhusklimatet kvarstod. Rektorn fick då information om maxpersonangivelse i varje lektionssal av myndigheten, men menar på att de inte klarar av att organisera verksamheten så att antal personer per rum inte överskrider det som ventilationen medger.

Arkivbild från Hjortsjöskolan i Vaggeryd

Hjortsjöskolan i Vaggeryd med 6–9 åt höger i bild

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *