Nyheter

Elin och Lisa gör drömresan

Nyheter I onsdags åkte Skillingarydstjejerna Lisa Andersson och Elin Gustavsson på sitt livs resa – Australien.

Elin och Lisa träffade vi på konditoriet en vecka innan drömresan skulle påbörjas

Elin och Lisa, är lika unga och är kompisar sedan länge då de spelat fotboll tillsammans. Lisa Andersson sommarjobbade förra året på ICA i Skillingaryd, efter avslutad utbildning på samhällsprogrammet på Fenix, och i höstas började hon att jobba som orderhanterare på Geji. Elin gick ekonomisk inriktning på Fenix, sommarjobbade på Hemköp därefter och har nu under senaste året arbetat på Bullerbyns förskola i Skillingaryd.

– Vi har jobbat ett år här hemma nu och kände att vi behövde hitta på något spännande innan vi fastnar här i Skillingaryd eller börja plugga vidare, säger Elin Gustavsson från Ekhult.

Elin gjorde polistester, men klarade inte ett av testen och beslutade sig då får att åka iväg och göra något annat.

– Elin frågade om jag ville hitta på något kul och vi spånade fram det här tillsammans. Australien blir det. Vi har sparat ihop lite pengar, ingen förmögenhet, men vi tror att 50 000 är lagom att börja med. Vi kommer att jobba där nere också är tanken, säger Lisa.

I onsdags eftermiddag körde Elins föräldrar upp tjejerna till Arlanda där flyget gick till Doha under sena kvällen. Mellanlandningen i Doha var tre timmar innan de steg på flyget till Sidney. 14 timmar senare anlände tjejerna till Australien. Men någon hemresa är inte planerad… än i varje fall.

– Vi har sagt att vi ska vara borta ett halvår, så länge som vår reseförsäkring gäller, men vi har ett arbetsvisum på ett år. Visumet söker man på ambassadens hemsida, där man fick svara på en mängd frågor, vad man har för syfte med resan, vad föräldrarna jobbar med. Men den gick igen med en gång, de såg väl att vi inte var några brottslingar, säger Elin med ett leende.

– Vi slutade på våra arbetsplatser förra veckan och då blev resan ett steg närmare, men samtidigt har vi inte riktigt förstått än att vi ska ge oss iväg, berättar Lisa.

– Vad vi ska jobba med? Det kan bli vad som helst. Vi har bokat sju nätter på hostel i Sidney, då har vi lite tid på oss att hitta en lägenhet och kika runt vad det finns för jobb. Vi kan göra vad som helst, plocka frukt, jobba på restaurang, vi är öppna för vad som helst. Söka jobb kan man inte göra förrän man är i Australien då arbetsgivaren vet att man säkert är på plats i landet. Men några problem att hitta jobb tror jag inte vi har, säger Elin.

Nu är det slutet på vintern i Australien och våren anländer. ”Perfekt” säger tjejerna. 30 kilo får resväskan väga och det blir enbart sommarkläder som packas ner.

Nu är Skillingarydstjejerna i Australien

– Min syster tar studenten i juni nästa år och då ville familjen att jag är hemma, om vi inte skaffar oss någon man där nere och gift oss, berättar Elin och ler ikapp med Lisa.

– Det kommer nog vara jobbigt i början att vara ifrån kompisar och familjen här hemma, men med dagens teknik kan vi hålla kontakten med alla nära och kära här hemma så ofta vi vill, menar Lisa.

I Sidney är det dyrt att leva och bo, men som ”backpackers” kan man skaffa ett ”medicare” som gör att tjejerna har gratis sjukvård i Australien.

– Vi vill gärna lära oss att surfa, fast vi är fisk- och hajrädda. De har världens farligaste djur där nere och vi är också rädda för spindlar och ormar. Men vi vill samtidigt passa på att göra så mycket när vi ändå är där nere. Utmed östkusten ska vi försöka åka, men de har vänstertrafik, så vi får nog vara där nere ett tag innan vi hyr bilen för utflykt, säger Elin.

– Ser fram emot att träffa många nya vänner från olika länder. Australien är anpassat för att man ska jobba en viss tid. Vi pratade om Hawaii först, men det är väldigt dyrt att leva där. Vi vill gärna att våra familjer kommer och hälsar på, kanske till jul, annars får vi hitta några andra svenskar att fira jul tillsammans med, vi har sett på sociala mediers grupper att svenskarna går ihop där nere och firar högtider tillsammans, säger Elin.

När tjejerna anländer till Australien ska sim-kort till telefonerna och bankkort ska skaffas. Tidsomställning på åtta timmar och tjejerna landade i Sidney, lokal tid, igår morse. Vi önskar tjejerna lycka till och våra läsare kommer framöver att få ta del av resedagboken från äventyret i Australien.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *