Nyheter

Elpriset uppåt i Vaggeryd – högsta på över tre månader i morgon

Nyheter Elpriset i elområde 3, som Vaggeryds kommun tillhör, stiger i morgon till 4,45 kronor per kilowattimme. Det är det högst dagspriset sedan i augusti, rapporterar Newsworthy.

Elpriset i elområde 3, som Vaggeryds kommun tillhör, stiger i morgon till 4,45 kronor per kilowattimme. Det är det högst dagspriset sedan i augusti, rapporterar Newsworthy. Arkivbild

Dygnspriset på el är i morgon, den 9 december, 4,45 kronor i elområde 3 på den nordiska elbörsen Nordpool. Det är det fjärde högsta dygnspriset sedan 2019 och högre än någon dag under förra vintern. Jämfört med i dag stiger elpriset med 0,22 kronor per kilowattimme.

Hushåll och företag i Vaggeryd med timdebiterade avtal betalar som mest 5,55 kronor per kilowattimme mellan klockan 17 och 18 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 7,38 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 15 kronor för den som har ett elavtal med timpris (under den billigaste timmen mellan klockan tre och fyra skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 9 kronor).

Elpriserna har stigit kraftigt under det senaste året. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,31 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,58 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 2,27 kronor per kilowattimme, alltså ungefär sju gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,25 kronor per kilowattimme.

Illustration: Newsworthy

Taggar

Dela


7 reaktioner på Elpriset uppåt i Vaggeryd – högsta på över tre månader i morgon

Igår och idag hjälper inga vindkraftverk.
Elen kostar cirka 29 öre att tillverka så någon skor sig rejält på oss.
Och det är inte enbart staten men de tar en rejäl kaka.
Ja det är konstigt att ingen frågar hur gick detta till.
Men en sak är klar; vi blir rejält blåsta.
Lasse Olsson
Ekesås

Om Maud Olofsson hade investerat de 97 miljarderna som Nuon kostade i Sverige istället så kanske vi hade haft lägre priser i dag.

Jag kan bli så arg att vi måste betala så mycket för elen, medan tyskar och kineser exporterar el från Sverige till Tyskland och Kina som de har fått från vindkvarnar som står i Sverige. Hur dum kan man vara att godkänna sådant?

Tycker att det är märkligt att inte en enda journalist har ställt sig frågan. Hur uppstod denna elkris. För den kom ju inte av sig själv. Och det går inte att skylla allt på Putin.

Putin Putin och i norr hade de överskott för bara några månader sedan och så skulle det förbli.
Men helt plötsligt blev det brist där också….
Nja de finns en dold agenda som ingen erkänner!

Energiskatten och moms är idag 45 öre per kilowattimme och efter årsskiftet 49 öre per kilowattimme. Sedan får vi inte glömma elbolagens avgifter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *