Nyheter

Emma fick unika tjänsten

Nyheter Växjö stift satsar på traineetjänster för att unga vuxna ska få prova på arbetet inom kyrkan. Byarums pastorat nappade på möjligheten.

Världens bästa arbetsplats säger världens bästa arbetskamrater utanför Vaggeryds kyrka  [1/4]

Nya arbetskamraterna hälsade Emma välkommen  [2/4]

Emma Toffer från Hok sökte och fick den unika nya tjänsten  [3/4]

Från vänster komministerna Jörgen Bok, Thommy Rosenspira, nya kollegan Emma Toffer, församlingspedagogerna Mikael Svenningsson, Petra Sönnichsen Morris och Johan Gunnarsson  [4/4]

Nytt koncept i Svenska kyrkan är traineetjänster för killar och tjejer mellan 18 – 25 år. I Byarum tyckte församlingen att det var en utmärkt idé att få en unga vuxna att prova på arbetet och kunna visa upp sig inom de olika yrken som finns inom kyrkan.

Trainee kommer att gå kyrkans grundkurs, ha minst en grunduppgift, som kan vara som en del i ett av barngrupperna i församlingen som man följer under hela året, men även att få se bredden av alla möjligheter. Allt från musiker, vaktmästare, präst eller ungdomsledare…

– Det här är helt nytt. Förr fanns diakonala- och volontäråret, men nu har stiftet löst det med en prova-på-tjänst med avtalsenlig lön. Tjänsten är en anställning på 75%, resterande 25% ska man gå kyrkans grundkurs. Vi fick ett godkännande av stiftet att vi var ett fungerande pastorat, så vi annonserade ut en traineetjänst. Man kanske blir klokare om man vill jobba inom kyrkan, eller kanske något mitt i mellan. Vi har svårt att rekrytera och det här är ett nytt sätt att få fram medarbetare, säger församlingspedagogen Mikael Svenningsson.

Emma Toffer, från Hok, tyckte nog att idén lät god, men sökte inte tjänsten förrän mamma Marie tryckte på. Emma själv tyckte kanske att hon var ”för gammal”, då hon är 25 år och målgruppen var till just 25 år.

– Först och främst tyckte jag att det här skulle passa mig. Förhoppningsvis leder det till något. Allt är möjligt, säger Emma när hon hälsar på sina nya arbetskamrater över en kopp kaffe.

– Vi kommer att ha en fast punkt för Emma sen finns det möjligheter att följa med präster, diakoner, konfirmander, barn- och ungdomsgruppper samtidigt som hon går kyrkans grundkurs. Det här är världens bästa arbetsplats, så Emma kommer trivas hos oss, säger Mikael.

Emma sitter idag med i kyrkofullmäktige samt församlingsrådet i pastoratet, så hon är inte helt ny inom kyrkan, men ser mest fram emot barn- och ungdomsgruppernas verksamhet. Tjänsten börjar efter sommaren och avslutas i juni nästa år.

– Kommer man utifrån vet man inte riktigt vad alla gör, så det här kommer att bli mycket roligt, menar Emma som fram till semestern jobbar halvtid på Spis.

Kyrkans grundkurs är en kurs som vänder sig till den som vill fördjupa sin kunskap om Svenska kyrkans tro och liv samt reflektera över den egna tron. I kursen ingår diakoni, bibelkunskap, troslära, etik, andaktsmetodik och kyrkhistoria. Kursens syfte är att ge den studerande en grundläggande kännedom om Svenska kyrkans tro och liv, möjlighet till fördjupning och reflektioner över sin och kyrkans tro samt att därefter finna möjligheten till utbildnings- och yrkeval.

Fotnot; Två personer sökte tjänsten och ytterligare fem personer hörde av sig och hade frågor om tjänsten.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *