Nyheter

Emma och Gustav är miljöprisvinnarna

Nyheter Emma Persson och Gustav Gärskog vid Häradsköps gård, Skillingaryd, har vunnit kommunens miljövårdspris.

Kommunens pressbild. Gustav och Emma

Årets miljövårdspris tilldelas Emma Persson och Gustav Gärskog för sin verksamhet som ekologiska lantbrukare med inriktning på mjölk och nötkött.

– Det känns bra, överraskande, men väldigt positivt och kul för oss. Jag hoppas och tror att en del av det här är tack vare att vi visar upp varifrån våra livsmedel kommer genom gårdsbutiken. Hit kan alla komma och hälsa på djuren, säger Emma.

Juryns motivering
Emma och Gustav driver Häradsköps gård med inriktning på ekologisk produktion av mjölk och nötkött. Häradsköps gård är sedan 2010 KRAV-certifierad, vilket innebär att inga kemiska medel används, varken i foder till djuren eller på åkrarna. Djuren får foder som i huvudsak är producerat på gården och inga läkemedel används i förebyggande syfte.

Häradsköps gård är viktiga inspiratörer och informationsspridare, bland annat genom gårdsbutiken i Häradsköp där det förutom egna produkter, även säljs andra lokala livsmedel och produkter, vilket bidrar till att gynna det småskaliga och närproducerade. Sedan några år tillbaka har Häradsköps gård haft kosläpp, det ger både unga och gamla möjlighet att besöka gården och komma närmare djur och natur. Emma och Gustav är genom sitt arbete goda ambassadörer för kommunen och bidrar till att uppnå miljökvalitetsmålen ”Ett rikt växt- och djurliv”, ”Ett rikt odlingslandskap” och ”Giftfri miljö”.

Glada Häradsköpskossor på sommarlovsgrönbete i Gisslaköp

6 reaktioner på Emma och Gustav är miljöprisvinnarna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *