Nyheter

En av de mörkaste dagarna

Nyheter I dag är det på dagen 50 år sedan som den stora branden på Granstrandsfabriken i Skillingaryd inträffade och som krävde ett människoliv.

Branden 1971. Foto: Olssons Foto

Rolf Johansson hade som 14-åring börjat på möbelfabriken Granstrands 1958, vilken drevs av Bernt och Karl-Erik Granstrand. Den ödesdigra måndagen den 1 mars 1971 fanns han på företaget och nu i egenskap av fabrikschef.
Rolf har i Evert Melins bok Bränder i Vaggeryds kommun från 1998 berättat om händelseförloppet. När han återberättar 50 år senare är det fortfarande med djup sorg han noterar om branden där en av de anställda dog, Sievert Andersson. Byggnader och maskiner går att återfå, men inte en människa.

Rolf Johansson har många minnen från Granstrands där det nu är annan verksamhet.

• Lång flamma
Det var vid 14-tiden som branden startade vid en station där man limmade polyeter på stolsryggar.
– Jag såg en 30-meter lång eldsflamma, berättar Rolf.
Det fanns bara en sak att göra, larma och snabbt lämna lokalen.

Rolf tog med sig allas stämpelkort ut och tillsammans med Bernt Granstrand samlade de all personal utanför och kunde notera att alla var på plats förutom Sievert Andersson, 30. Sievert hade varit utanför fabriken men eftersom han var brandman fanns det skäl att tro att han åkt till brandstationen för att hämta utrustning.
Senare hittades han avliden i fabriken. Han hade gått in igen för att kanske hämta bilnycklar eller något annat.
Förstämningen var givetvis stor över att man mist en arbetskamrat och alla tänkte på hans familj.

Nils-Yngve Nilsson. Arkivbild

• Fortsatt produktion
Företagets vd Karl-Erik Granstrand var denna dag i Älmhult för besök hos Ikea. Just Ikea var Granstrands största kund. Motsvarande var det för ett annat stort möbelföretag i Skillingaryd, Swedform som ägdes av Nils-Yngve Nilsson.
Hos Granstrands hade kontoret, snickeriet och ytbehandlingen klarat sig från branden. Dom 86 av de 92 anställda permitterades en kort tid. Fabriksbyggnadens konstruktion stod kvar men ett omfattande arbete följde att tömma alla brandrester, skaffa nya maskiner och mer eller mindre bygga upp innandömet igen.

Tack vare de två konkurrerande företagens egna goda kontakter blev Granstrands erbjudna att hyra in sin produktion hos Swedform där det fanns lediga lokaler. Personalen kunde börja jobba igen och c:a ett år efter branden kunde man flytta tillbaka till Östra Allégatan där Granstrandsfabriken fanns.

För Rolf Johansson och hans hustru Christina är tankarna på händelsen den 1 mars 1971 inget dom glömmer, men i övrigt har de haft stor glädje i företaget. Rolf hade börjat jobba här 1958 och Christina kom 1964.
Rolf blev senare delägare i Granstrands och var 1987 med om att tillsammans med Kinnarps AB bygga den nya Kinnarpsfabriken, som finns på Götaströms industriområde.
Rolf och Christina fortsatte inom branschen i flera år och senare i Molunden, som i dag drivs vidare i familjen.

Granstrands år 2007.

Taggar

Dela


2 reaktioner på En av de mörkaste dagarna

Vid denna tid, för 50 år sedan, använde man lim som innehöll lösningsmedel, som var brandfarligt,
Vid detta tillfälle uppstod statisk elektricitet mellan polyeter och stålrör, och gasen från limmet fanns i luften, antändes och gick som en projektil genom fabriken på någon minut.
Rolf Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *