Nyheter

En miljard i skulder

Nyheter En finansrapport lämnades till kommunstyrelsens arbetsutskott

Ekonomichefen presenterade kommunens skuldportfölj för ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott vid senaste sammanträdet.

– Vi är nu uppe i en miljard kronor i skulder. Det är många kommuner som är i den här situationen, men vi har inte tidigare suttit i denna sits. Just nu är räntan låg, men för kommande generationer så följer vi det här noga, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

När Logpoint är utbyggt förväntas 200 miljoner in på kontot samtidigt som värdet på kommunala bolaget väntas in när de säljs.

– Det blir, när ovan är borträknat, att vår låneskuld är 455 miljoner, när vi exkluderat bolagen, menar Kenth Williamsson (S).

– Vi har mest ”gröna lån”, vi har gjort investeringar som betecknas som gröna, vilket betyder att det är hållbara lån, kommenterar Gert Jonsson (M).

Taggar

Dela


7 reaktioner på En miljard i skulder

Intressant blir det om det är samma personer som klagar på höga kommunala lån samtidigt som man klagar på att kommunen bygger för lite lägenheter och inte möter befolkningsökningen med fler förskolor och skolor.

Dåliga ekonomer .Dra ner på personal sitter för många i kommunen. Vänta det blir värre tider. Det har bara börjat.

Sluta lägg pengar på kultur och stryp socialnämnden samt kommunstyrelsen utgifter samt dra ner på antal politiker!

Visst, om ni sålde av alla tillgångar, så har vi var och en en nettoskuld som du anger, men jag räknade självklart enbart på skulderna om totalt 1 miljard. 80 000 kr i nettoskuld per invånare innebär väl att vi ändå går back!!

Till Inger.
Förstår inte din matematik.
Varje invånare i Vaggeryds Kommun har en koncernskuld just nu på ca 80.000 kr. Vilket kan ses som ett medelvärde bland kraftigt växande kommuner.
Vi har ett starkt eget kapital med en soliditet runt 30% inklusive pensionsskulden. Tillgångarna i våra bolag är givetvis mycket högre än vad vi har lån på.

Om alla skulle räkna sin låneskuld som kommunen gör, 455 miljoner, när man i verkligheten har lån om 1 miljard – då hade nog Finansinspektionen reagerat.
Det innebär att varje boende i kommunen har en kommunskuld om cirka 7 miljoner !!
Hur kan man vara säker på att få in pengar från Logpoint. Vilka kommunala bolag ska säljas ut och inom vilken tidsram.
Tur att Riksbanken sagt att räntan kommer vara låg i några år framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *