Nyheter

Energicentrum besökte fullmäktige

Nyheter Emmy Pettersson och Emma Adolfsson från Energicentrum i Jönköping inledde senaste kommunfullmäktige.

Emma och Emmy från Energicentrum informerade vid senaste kommunfullmäktige

Energicentrum, styrs inte under bolagsform längre, utan under kommunernas vingar och det är Vaggeryd, Sävsjö, Habo, Mullsjö och Jönköping som samarbetar i energifrågor.

– Totalt får vi ett kommunalt stöd på 1,5 miljoner kronor för vår verksamhet. Vi får många frågor om värmesystem, vedpannor, solenergi och man undrar när man byter sitt värmesystem, vad finns det för möjligheter och vad är mest ekonomiskt. Solceller, ibland är det vår vanligaste fråga, vad får man för bidrag och stöd om man sätter upp solceller. Vi pratar också hur man kan spara energi genom åtgärder i hemmet, tilläggsisolera eller dylikt. Varierat vad det kommer för frågor, men det handlar ofta om värme, börjar Emmy Pettersson från Energicentrum berätta för våra fullmäktigeledamöter.

– Vi jobbar i projektform där vi dels varit på landsbygden och besökt matbutiker som behöver energieffektiva, vi har nattvandring på industri där vi ser över det som är onödig ventilation, maskin som inte stängs av, lysrör som är på som kanske inte behövs. Vi jobbar tillsammans med kommunens miljöinspektörer och lämnar energitips. Att fasa ut olja inom industrier. Vi har jobbat med föreningar när det gäller energifrågan. Cykelbibliotek har vi jobbar med fram till i våras. Vi kan med glädje konstatera att vi med råge har lyckats nå alla våra mål. Vi märker av att intresset för solenergi här i vårt län är högt. Utöver de här ovan projekt finns på temakvällar, mässor, externa föreläsningar, torgdagar, öppet hus. Det finns också fasta aktiviter varje år då det gäller länets klimatvecka, trafikantveckan och Earth hour, säger Emma Adolfsson.

Frågor från fullmäktigeledamöter;

Arbetar ni mot unga vuxna, gymnasienivå? Blivande släkte av villaägare?

– Energimyndigheten tycker inte att det är en målgrupp för oss så den är tyvärr inte prioriterad, svarar Emmy.

Hur marknadsför ni er mot allmänheten? Det är viktigt att veta för alla. Kan ni tänka er att komma ut till en föreläsning?

– Vi sitter i kasernhuset vid Asces i Jönköping. När vår hemsida är klar så ska vi marknadsföra oss. Vi ska öppna upp för ett webbokningsystem, svarar Emma.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *