Nyheter

Evald Andersson har avlidit

Nyheter Evald Andersson från Ekhult i Tofteryd avled i går den 24 maj i en ålder av 78 år.

Evald Andersson

Närmast anhöriga är makan Evy samt barn och barnbarn.

Vi saxar ur boken Vaggeryds kommun 1971–1991: Det är ingen överdrift att påstå att det var skjutfältsfrågan som gjord att Evald Andersson blev politiskt engagerad och sedermera kommunalråd i Vaggeryds kommun, Bonden från Ekhult var en av dem som kraftigast reagerade mot militärens planer.”

1971 blev han suppleant i kommunfullmäktige och ordinarie ledamot tre år senare. 1989 efterträdde han partikamraten Allan Friberg som kommunalråd.

Evald Andersson hade förutom posten som kommunalråd en rad olika uppdrag och noterbart är att han för ett antal år sedan engagerade sig som ordförande för Skillingaryds Intresseförening. Han ville värna om hela bygden. Givetvis låg hembygden allra närmast men han gladdes extra åt tillkomsten av exempelvis golfbanan Götaström och travbanan i Vaggeryd.

Läs mycket mer om Evald i tidigare artiklar (länk)

Här finns också en länk till artiklar

Taggar

Dela


12 reaktioner på Evald Andersson har avlidit

Det är med stor sorg som jag har fått meddelandet att Evald Andersson har gått bort.
Evald Andersson hade ett mycket stort engagemang mot skjutfältsutvidgningen och detta ledde honom sedan in på det politiska området och det slutade med kommunalrådsposten under många år på nittiotalet och in på detta århundrade.
Evald gjorde storartade insatser i den ansvarsfulla kommunpolitiken med att lotsa fram Vaggeryds kommun under dessa år. Evald lyckades oftast ena de olika politiska viljorna och kunde därmed nå viktiga politiska mål för kommunen. Tack vare sin förmåga att skapa samförstånd i många politiska frågor blev han en tydlig resultatpolitiker.
Evald och jag hade förr ett stort och givande samarbete i dåvarande partiarbetet. Det var mycket lätt att påverkas av Evalds stora engagemang och tydliga beslutsamhet. Evald blev då för mig en mycket god förebild i flera avseenden.
Det är med glädje och tacksamhet som jag blickar tillbaka till dessa år.
Evald lämnar ett mycket stort tomrum efter sig och vi är väldigt många som kommer att sakna honom.

Mina tankar går nu till Evy och övriga i familjen som nu har mist en varm familjemedlem.

Vila i frid, Evald

Christer Holmgren

Det är klart att det känns när man nås av så här tråkiga nyheter. Jag kan säga att det kändes i hjärtat när jag nåddes av budet om Evalds bortgång. Jag visste att hälsan hade sviktat under senare tid men när beskedet kom kändes det ändå overkligt .
Vi har kamperat ihop i politiken ett antal år i bl a kommunstyrelsen och det är så att man inte alltid har samma syn på tingens ordning men vi kom oftast till bra och goda beslut för kommunens bästa.
I denna sorgens stund år det de goda minnena som kommer fram och mina tankar går till familjen som har tvingats lämna en god make och familjefar.
Vila i frid Evald

Bengt Dahlqvist

Med stor sorg har jag idag mottagit budet om Evalds bortgång. Han har alltid varit en person att se upp till och inspireras av. Jag hade alltid roligt ihop med Evald. Vi delade samma humor.

Till Tofterydsrevyn 2014 skrev jag en hyllningslåt till Evald. Numret som framfördes av Ludde Roos var väldigt oväntat för alla men kanske mest av Evald själv. Jag minns hur jag satt bakom scenen och kikade på Evald i publiken när Ludde började sjunga: ”När byråkrater vill ha bråk-ring Evald Andersson, Han är Tofteryds eget svar på Jan Eliasson – tänk om man var – som Evald Andersson!”
Jublet visste inga gränser… Så välförtjänt. Utan hans ihärdiga arbete i skjutfältskampen vete fåglarna hur det hade gått. Senare efter föreställningen kom Evald upp och tackade oss med en tår i ögonvrån. Jag tror att han kände sig så stolt. Det stunden är nog mitt finaste minne av Evald. Jag är tacksam för att jag fick känna dig! Vila i frid!

Christer Malmborg

En av mina politiska förebilder. Utan Evald hade jag sannolikt inte jobbat på Fenix. Det var nämligen så att dörren till kommunkontoret i Vaggeryd var låst när jag skulle på anställningsintervju. Tack vare att jag kände Evald väl så blev de som skulle hålla i intervjun kontaktade så att jag kunde komma in. Vilka frid och tack för allt ditt engagemang genom åren!

Tofterydsbonde. Det är bara att skriva

Redaktionen svarar: Han hade svårt att formulera sig men ringde o framför allt ville han berätta hur rakryggad Evald alltid var. Han sa vad han tyckte och tänkte men på ett bra sätt utan att såra. Han stod också för vad han tyckte och sa – ingen partipiska där inte. Sådana politiker behöver vi fler av

Minst hur fint Evald formulerade sig i vintras när Göran Carlsson gick bort. Evald ska ha lika fina ord även han.

En bygdens son har fått hembud.
V i har växt upp i samma by och har haft mycket med varan att göra, i ungdomsåren och sedan framöver.
Du fick avsluta dina studier i förtid på grund av din fars bortgång och fick samtidigt bli bonde.
Vi drev jordbruk nära varann och hjälptes åt i många situationer.
Du har alltid haft ett gott humör med mycket humor och har tillsammans med våra vänner delat många skratt.
Ditt engagemang i kampen mot skjutfältet och sammanhållande länk i bygden.
Du och Evy stöttade oss då vi fick våran son och var till ovärdelig hjälp i vår situation .

Vårt ljusa och varma minne av Dej lever kvar
Sune Toftgård

En politiker som med både allvar och humor drev de politiska frågorna. Han satte alltid kommunens bästa i första rummet. Rakryggad och ärlig stod han alltid för sin åsikter, men när det behövdes kunde han alltid ge med sig.
Hur många är det inte som skrattat åt Evalds hemmasnickrade ordspråk.
Vi är många som kommer att sakna Evald och skickar en varm tanke till Evy och barnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *