Nyheter

Få kvinnliga företagsledare

Nyheter Under frukostmötet på Kinnarps i fredags berättade Frida Boklund från Företagarna om Vaggeryds kommuns utveckling bland företagen.

Frida Boklund

Företagarna, som är en branschorganisation, gästade frukostmötet i fredags. Frida Boklund pratar om konjunkturindikatorn, som visar sig svara svår att bedöma om den är stabil eller på väg ner.

– 98,6% av kommunens företag har under 20 anställda. Vi är den region som har många stora företag och stora företag drar många små. Lönsamhetsutvecklingen, som det varit problem med, håller på att plana ut. Lönsamheten bland kommunens företag är 2,5%, vilket är hälften av vad företagen i Jönköpings kommun har. Det vi kan se och det vi tror att det beror på är att kommunen har många ensamföretagare som faktiskt bara genererar sin egen lön, säger Frida Boklund på organisationen ”Företagarna”.

Företagsledare, i Vaggeryds kommun är 21,5% äldre än 65 år där man kan jämföra med länet som har 18,9% och i hela landet är 17,1%. Medelåldern bland företagsledare är 53,9 år och en stor majoritet av företagsledarna anser, enligt undersökning, att det är svårt att genomföra ett ägarbyte.

– Enbart 11,8% är kvinnliga företagsledare, som äger eller är VD för ett företag i Vaggeryds kommun. Det här mätningen gör vi en gång om året och det är enbart Jönköpings län som går mot trenden och siffran för kvinnliga företagsledare sjunker. Vad skapar vi för förutsättningar? avslutar Frida Boklund.

Största hindret för rekrytering i Jönköpings län är att företagen inte hittar rätt kompetens. 47% av företagen i länet tvingas tackar idag nej till ytterligare order. Av dessa företag som tackar nej beror 53% att man redan har mer än vad man hinner med och 25% tackar nej då man har personalbrist. Största tillväxthinder anses vara att hitta lämplig arbetskraft där Jönköpings läns företagare har svårare än övriga län i landet.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *